Publicatiedatum: 21-10-2022
September was een drukke maand voor Team Internationalisering van SmartwayZ.NL. Edwin Mermans, onderdeel van het team en projectleider internationalisering bij de provincie Noord-Brabant, nam deel en droeg bij aan vijf evenementen in vijf verschillende landen. Doelstelling? Inspiratie opdoen, laten zien aan welke innovaties we bij SmartwayZ.NL werken en nieuwe waardevolle samenwerkingen opzoeken. In dit artikel geven we de highlights mee van enkele interessante evenementen.
Foto Van De Deelnemers Aan De Kick Off Van SINFONICA

Start van Horizon Europe-programma SINFONICA in Brussel

Hoe gaan we zo inclusief mogelijk om met toekomstig autonoom rijdend openbaar vervoer? Dat is de onderzoeksvraag van het Europese SINFONICA-project, waarvan SmartwayZ.NL deel uitmaakt. Het project werd in februari dit jaar goedgekeurd. Op 7 en 8 september vond in het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel de kick-off plaats. SmartwayZ.NL werkt in Nederland samen met de provincie Noord-Brabant en Arriva om nieuwe strategieën, methodieken en instrumenten te testen en valideren.

Later in september kwamen de Nederlandse partners van SINFONICA op het provinciehuis van Noord-Brabant samen voor een kick-off op eigen bodem.

 

Urban Mobility Days in Brno

De week daarna reisde Edwin af naar de Urban Mobility Days in het Tsjechische Brno, georganiseerd door de Europese Commissie. Het thema was Moving people and goods more sustainably. Steden kennen diverse uitdagingen op het gebied van mobiliteit door onder andere verkeersopstoppingen, gebrek aan ruimte, verkeersveiligheid en hoge uitstoot van vervuilende stoffen. Op het congres was uitgebreid aandacht voor nieuwe technologieën, succesvolle projecten en een breed scala aan slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen.

De Urban Mobility Days vervangen onder andere het voormalig Civitas Forum van Civitas, een programma van de Europese Commissie dat dit jaar twintig jaar bestaat. Tijdens het congres is het New Mobility Services partnership (NMS) door de Europese Commissie binnen dit bredere en prestigieuze CIVITAS-initiatief geplaatst, waardoor er beter toegang is tot duizenden Europese steden. NMS wordt sinds 2017 gecoördineerd door de provincie Noord-Brabant. De coördinatie is in handen van Edwin en zijn collega Nina Nesterova van Breda University of Applied Sciences. In NMS werken ongeveer 170 partners samen aan slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen voor steden.

De doelstelling van NMS is het opschalen en mainstreamen van nieuwe mobiliteitsdiensten in een stedelijke context. Daarbij wordt gebruikgemaakt van CCAM, C-ITS, MaaS en een spectrum aan on demand en deelmobiliteitsdiensten. Concrete acties van NMS afgelopen jaren waren de lobby in het Europees parlement voor invoering van Intelligent Speed Assistance in alle nieuwe voertuigen vanaf 2024. Verder werkte het databedrijf TomTom samen met steden als Gent in het delen van data om samen tot een innovatief en beter verkeersmanagement te komen.

Aangezien 2022 het Europees jaar van de jeugd is, was er in Brno extra aandacht voor de aan Civitas verbonden jonge talenten, zoals PhD-studenten die onderzoek doen op het gebied van slimme of duurzame mobiliteit. Edwin Mermans nam deel aan het panel van Mobility Powered by Youth rond de vraag op welke manier jong talent kan floreren in regionale innovatieprogramma’s zoals SmartwayZ.NL.

 

Bestuurlijk overleg Nederland – Noordrijn-Westfalen in Duisburg

Op 23 september 2022 vond op een rondvarend schip van het havenbedrijf van Duisburg de jaarlijkse bestuurlijke ontmoeting van de Nederlandse grenslandprovincies met het Ministerie van Verkeer uit Noordrijn-Westfalen plaats. Edwin hield tijdens het overleg namens Suzanne Otters-Bruijnen, Brabants gedeputeerde van Mobiliteit en Europese Programma's, een keynote over de Zuid-Nederlandse ambities en projecten op het vlak van smart mobility. Noordrijn-Westfalen is een belangrijke samenwerkingspartner voor Noord-Brabant op het gebied van mobiliteit.

 

Active Mobility Congress in Gdańsk

Afsluiten deed Edwin op 27 en 28 september op een mobiliteitscongres in Gdańsk. Daar was hij keynote speaker over hoe lokale overheden in Nederland de mobiliteitstransitie versnellen. In Nederland onderscheiden we ons als overheid in het uitdrukkelijk betrekken van burgers in de ontwikkeling van innovaties. Daarnaast werken we nauw samen met kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Daarin maken we het verschil en zijn we een voorbeeld voor andere Europese landen.

Meer interesse in hoe we als SmartwayZ.NL internationaal samenwerken? Luister dan ook naar Edwins podcast.