In Zuid-Nederland bouwen we het mobiliteitssysteem van de toekomst. Daarin staan de reizigers en vervoerders centraal. De mobiliteitsoplossingen die we ontwikkelen, maken het systeem slimmer, flexibeler, duurzamer en veiliger. En dan ook nog eens betaalbaar. Doet u ook mee?

Bent u bestuurder, vervoerder, ondernemer, werkgever, werknemer, reiziger of ambtenaar? U kunt op verschillende manieren een beroep doen op SmartwayZ.NL. In iedere Zuid-Nederlands regio voeren we maatregelenpakketten uit (periode 2020-2023). Samen met kennisinstellingen en bedrijven ontwikkelen we innovatieve mobiliteitsoplossingen. Die kunnen nu al op straat toegepast worden. Van slimme logistiek, nieuwe mobiliteitsdiensten en campagnes voor gedragsverandering tot het gebruik van data.

Een slim mobiliteitssysteem

Illustratie Vierlagensysteem: infrastructuur, verkeersdiensten, vervoersdiensten, mobiliteitsdiensten

Een slim mobiliteitssysteem is één integraal systeem. De oplossingen van verschillende lagen uit het systeem staan met elkaar in verbinding.

Mobiliteitsdiensten

Dit zijn diensten die uw reis ondersteunen. Denk aan een handige app met actuele reisinformatie. Of aan de mogelijkheid om een fiets of elektrische auto te delen met andere reizigers.

Vervoersdiensten

Denk aan de auto, trein, bus, fiets, vrachtwagen of schip. Klinkt traditioneel, maar dat is het niet. Ontwikkelingen zoals elektrificatie en autonoom rijden geven een nieuwe dimensie. En door slimme mobiliteitsdiensten leren we ze anders en efficiënter te gebruiken.

Verkeersdiensten

Ze zijn niet altijd zichtbaar, maar u vindt ze op en rond de weg. Verkeersdiensten helpen de infrastructuur optimaal te benutten. Intelligente verkeerslichten verbeteren de doorstroming. Systemen met parkeer- en routeinformatie zorgen voor efficiënt gebruik van de weg en de openbare ruimte.

Infrastructuur

Enerzijds fysiek: de weg, het fietspad, het spoor en de vaarweg. Anderzijds digitaal: zoals kabels voor diensten en verkeerssystemen. Ook treffen we fysieke maatregelen voor de ontwikkeling van mobiliteitshubs, dat zijn locaties waar meerdere vervoersdiensten en mobiliteitsdiensten samenkomen.