De uitgebreide en complexe logistieke sector ontwikkelt zich gestaag. Smart Logistics helpt bij het integreren en opschalen van slimme toepassingen in de logistieke praktijk. De focus van deze toepassingen ligt op ladingen efficiënt vervoeren, piekmomenten op de weg mijden, routereistijd betrouwbaarder en sneller maken én de verkeersveiligheid verhogen. Data uitwisselen tussen de wegbeheerder en logistieke dienstverlener (in-truck, via wegkantborden en planningsinformatie) is daarbij veelal de basis.

  

DEF Smartwayz Smart Logistics 1920X1080

Slimme toepassingen

Met Smart Logistics zorgen we ervoor dat we transport slimmer en beter organiseren. Slim plannen, besturen, en uitvoeren is hierbij de rode draad. Logistieke- en mobiliteitsdata spelen hierbij de hoofdrol. Die moeten verkregen en gedeeld worden met elkaar. De Smart Logistics opgave binnen SmartwayZ.NL richt zich hierbij op de processen waar logistiek het wegverkeer raakt: concepten die (bijna) klaar zijn voor grootschalige implementatie.

Bekijk het filmpje over slimme logistieke toepassingen


Denk en doe mee!

Heeft u zelf een idee over hoe de logistiek bij uw organisatie slimmer georganiseerd kan worden? En bent u bereid om data met ons te delen? Neem dan contact met ons op via smartlogistics@smartwayz.nl. Samen met u bekijken we dan hoe we u kunnen ondersteunen. 
  

Slimme verkeerslichten

Door de inzet van slimme verkeerslichten (iVRI’s) ontvangt de chauffeur in-truck een adviessnelheid om stoppen voor een rood verkeerslicht zoveel mogelijk te voorkomen. Door vrachtwagens prioriteit te geven bij verkeerslichten verbetert de doorstroming van het verkeer. Vrachtwagens hoeven immers minder af te remmen en stil te staan. Dit is goed voor het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.

Bekijk het animatiefilmpje over slimme verkeerslichten

Realtime terugkoppeling over afwijkende bandenspanning

Afwijkende bandendruk levert onveilige verkeerssituaties en zorgt voor een minder efficiënte inzet van het voertuig. De slimme bandenspanningsmeter koppelt real-time informatie over bandendruk terug aan de chauffeur en de afdeling Planning. Dit zorgt voor meer veiligheid, minder reistijd, minder brandstofverbruik en minder bandenslijtage.

Connected Transport Corridors

Transporteurs rijden veiliger, duurzamer en efficiënter door meer samen te werken. En door slim gebruik te maken van de bestaande infrastructuur en beschikbare data. Daarmee besparen ze (ook) tijd en geld. Dit alles kan door zich aan te sluiten bij Connected Transport Corridors (CTC). Voorbeelden van CTC-diensten: Rijden met adviessnelheid, prioritering bij verkeerslichten, inzicht in de beschikbaarheid van truck parkings en real-time terugkoppeling van de bandenspanning.

Slim invoegen

Met de simulatiestudie Slim Invoegen (N279/A67) onderzochten we of vrachtverkeer slimmer en veiliger kan invoegen met behulp van slimme verkeerslichten. Chauffeurs worden geïnformeerd over de invoegmogelijkheden en begeleid met real-time informatie. Dit vergroot de doorstroming en verkeersveiligheid en vermindert de reistijd. Dat zorgt voor een tevreden chauffeur!

Bekijk 'Dit is Smart' aflevering 10: Slim invoegen

Infographic Bouwhub

Bouwlogistiek

Door het logistiek verkeer in de gehele bouwketen af te stemmen, kan de bouw zo effectief en efficiënt mogelijk plaatsvinden. Zo kan het aantal bouwkilometers flink verminderen. TKI Dinalog en SmartwayZ.NL werken samen om nieuwe methoden voor efficiëntere bouwlogistiek te ontwikkelen. Zogenaamde ‘bouwhubs’ en ‘control towers’ bieden interessante perspectieven.

Lees het artikel 'Slimme bouwhubs kunnen miljoenen kilometers aan bouwverkeer in de stad besparen'

Foto vinger op beeldscherm

DEFLog

DEFLog, ofwel Data Exchange Facility Logistics, verzamelt alle relevante data over wegwerkzaamheden en maakt deze op één plek en laagdrempelig beschikbaar voor de logistieke sector. Dit betekent nooit meer onverwacht remmen voor een wegafzetting, midden in de stad keren omdat de weg open ligt of vertraging door een afgesloten tunnel.

Meer informatie over DEFLog