Publicatiedatum: 06-04-2020
In tijdelijke samenwerkingsverbanden aan de slag met mobiliteit… daar richt het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) zich op. Overheden, werkgevers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties zetten samen hun schouders onder knelpunten in hun eigen regio. Deze aanpak past goed bij de gebiedsgerichte aanpak van SmartwayZ.NL.
Foto 3 mensen met fietsen Sjees Mee

De kracht van BMN is het verbinden van partijen, het brengen van kennis en inspiratie en het zoeken naar ontwikkelkansen: de community-aanpak. BMN werkt op specifieke locaties en corridors en focust zich onder andere op duurzame mobiliteit en fietsstimulering. BMN brengt partijen bij elkaar die daadwerkelijk samen aan de slag willen met het slimmer en duurzamer organiseren van mobiliteit. Vaak zijn dat werkgevers die getriggerd zijn door acties die bijdragen aan duurzaamheid, aantrekkelijk werkgeverschap, vitaliteit van medewerkers en het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Support tijdens de Coronacrisis

De wereld van mobiliteit ziet er tijdens de Coronacrisis flink anders uit dan normaal. Dat geldt ook voor de aanpak van BMN. We voeren individuele gesprekken en de communitymanagers zijn beschikbaar voor vragen en support. De kennis over thuiswerken is gebundeld in een infosheet Flexibel werken. En om de komende tijd meer kennis te kunnen delen is BMN bezig met het opzetten van verschillende webinars.


Reguliere aanpak

Richting 2030 dreigt er grootschalige en structurele filevorming op de A2 Randweg Eindhoven/ A50 tot Veghel. Eén van de bewezen succesvolle maatregelen is de werkgeversbenadering waar BMN voor aan de lat staat. Er zijn nu al communities op het Flight Forum Eindhoven, De Brabantse Kempen, de High Tech Campus in Eindhoven, de Automotive Campus in Helmond en in Eindhoven Centrum Noordoost. Daarnaast zijn communitymanagers actief bij werkgevers op de economische locaties van Veghel en Uden en Gemert-Bakel.

 

Community in de praktijk: Sjezen in Veghel

In Veghel zijn zo’n 25 werkgevers betrokken bij het verbeteren van de mobiliteit. Veel van hen hebben meegedaan aan acties zoals de Sjees e-bike probeerpool en het project Low Car Diet. Zo konden medewerkers van BAS Holding een week een e-bike uitproberen en ontdekken of het een alternatief voor de auto is. De Sjees probeerpool is financieel ondersteund door het programma A2 Deil – Vught. Zo slaan overheid en het bedrijfsleven de handen ineen om e-bike gebruik onder forenzen te stimuleren. 

 

Terugblik en resultaten

De provincie Noord-Brabant startte het regionale werkgeversnetwerk eind 2013. De eerste community was in 2014 een feit. Inmiddels bestaat het netwerk uit 20 communities in en rondom de (middel)grote steden. De 215 werkgevers uit deze communities vertegenwoordigen samen 125.000 werknemers en 100.000 studenten. De inzet van BMN leidde tijdens het Rijksprogramma Beter Benutten Vervolg 2014-2018 tot ruim 2.200 spitsmijdingen per dag.

 

Meer weten?

Op de website www.brabantmobiliteitsnetwerk.nl lees je meer over de concrete aanpak. Of neem contact op met Ewoud Vink, provinciaal coördinator (EVink@brabant.nl, Tel: 06 55 68 66 65).