Publicatiedatum: 24-11-2017
Tijdens de vakbeurs Verkeer, Mobiliteit en Parkeren werd Brabant benoemd als ‘tussensprintkampioen’ van het landelijke project Talking Traffic. In dat project worden in heel Nederland intelligente verkeerslichten (iVRI’s) geplaatst om het verkeer beter te laten doorstromen. iVRI’s zijn slimme verkeerslichten die gekoppeld zijn aan een datacentrale, zodat verkeer via een stroom van data gestuurd kan worden. Daarmee krijgen bijvoorbeeld fietsers of vrachtwagens voorrang of langer groen als daarmee een opstopping voorkomen wordt. In verschillende Brabantse steden zijn al iVRI’s actief.
Foto van man en vrouw die de award Tussen sprint kampioen Talkin Traffic vasthouden

Naast Brabant kregen ook de regio’s Stedendriehoek (Deventer – Apeldoorn – Zutphen) en Midden-Nederland een prijs.

‘Tomeloze ambitie én realistatie’

Brabant krijgt de blauwe trui voor de ‘tomeloze ambitie én realisatie’, aldus juryvoorzitter Caspar de Jonge van de organisator Beter Benutten. Brabant heeft landelijk de hoogste ambitie, namelijk om 190 iVRI’s te realiseren. Daarvan zijn er inmiddels 142 besteld en worden nu de eerste installaties op de weg geplaatst. Vooral Helmond en ’s-Hertogenbosch hebben hierin een grote ambitie neergezet. Helmond wil dit jaar in totaal 49 iVRI’s realiseren, ’s-Hertogenbosch 47. Zij zijn daarmee de ‘innovators’ binnen Brabant.

Foto: Etienne Wieme en Yvonne van Velthoven tonen de gewonnen blauwe trui van Talking Traffic.