Publicatiedatum: 27-10-2017
Een auto die je deelt met anderen, elektrische vrachtfietsen, draadloos je auto opladen, een elektrische deelscooter, een fietsbrug, een afhaalhub waar je 24/7 je pakketten op kunt halen, een zelfrijdende shuttle; dit zijn nog maar zeven van de zestien winnaars in Mobility Lab. Vijfendertig startups meldden zich dit jaar aan. De zestien geselecteerde startups krijgen van SmartwayZ.NL en De Verkeersonderneming de kans om hun product of dienst in te testen in de praktijk. Het doel van het Mobility Lab is ruimte te geven aan nieuwe en innovatieve ideeën die een bijdrage leveren aan een betere bereikbaarheid.
Foto van weg A58 met auto's  en vrachtverkeer

Vijfendertig startups meldden zich dit jaar aan. De zestien geselecteerde startups krijgen van SmartwayZ.NL en De Verkeersonderneming de kans om hun product of dienst in te testen in de praktijk. Het doel van het Mobility Lab is ruimte te geven aan nieuwe en innovatieve ideeën die een bijdrage leveren aan een betere bereikbaarheid.

De zestien deelnemende startups zijn:
• Ezy Mobility – elektrisch auto draadloos opladen
• Blue Line Logistics – van weg naar water
• Amber – elektrische auto on demand
• Pontiflex – fietsbrug van duurzaam materiaal
• Bikebox – geautomatiseerde fietsboxen
• Wijpark – gereserveerde parkeerplaatsen
• Felyx – deel e-scooter
• CycleSpark – elektrische vrachtfiets
• Courierconnect – platform efficiënter gebruik koeriers
• Flickbike – deelfietssysteem
• Smartmile Solution – 24/7 afhaalhub voor pakketten
• Biro – kleine auto voor vervoer in stad
• Fietslint – snelfietslint voor snelle fietsers
• Klup – social app voor 50-plussers
• Bun.Run – particulieren bezorgen boodschappen en winkeltassen thuis
• Navya – zelfrijdende shuttle op de weg

Mobility Lab

Onder het motto ‘niet lullen maar testen’ worden de producten en diensten uitgeprobeerd op een echte locatie (bijvoorbeeld de snelweg tussen Eindhoven en Helmond) met gebruikers die bereid zijn kritische feedback te geven. SmartwayZ.NL en De Verkeersonderneming ondersteunen de startups de komende maanden met het vinden van een test locatie, financiering van € 25.000, marketing en communicatie, contacten met potentiele klanten en investeerders en met opschalen. In juni 2018 vindt het eindevent plaats. Daar presenteren de geselecteerde startups hun testresultaten en vervolgplan.

Testen in Brabant

Amber en Wijpark zijn startups gevestigd in Eindhoven, de overige startups komen uit verschillende plaatsen in Nederland en België. Meerdere startups hebben al aangegeven hun product of dienst in Brabant te willen testen. Zij kunnen dat middels de testfaciliteiten in SmartwayZ.NL.