Publicatiedatum: 14-07-2022
Transporteurs in Zuid-Nederland kunnen dagelijks gebruik gaan maken van de mogelijkheden die er zijn om vrachtwagens en slimme toepassingen op de weg te verbinden. Deze in-truck toepassingen zijn bijvoorbeeld meldingen van incidenten of informatie van intelligente verkeerslichten (iVRI’s). Chauffeurs wiens truck met deze groeiende groep iVRI’s kan communiceren hoeven minder vaak te stoppen en op te trekken. Dat bespaart uitstoot van schadelijke gassen, tijd en geld, omdat er beter valt te plannen en reistijden korter worden. Digitalisering helpt zo om het logistieke proces slimmer en duurzamer te maken en de doorstroming en veiligheid te verbeteren. Het mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL stelt hiervoor een subsidieregeling in. In totaal is 1 miljoen euro beschikbaar om meer beroepschauffeurs ‘connected’ te laten rijden.
Foto van een blauwe vrachtwagen die richting een stoplicht rijdt

Tijd voor opschaling

Met de subsidieregeling wil SmartwayZ.NL logistieke IT-leveranciers motiveren om de al beschikbare data te integreren in hun toepassingen en transporteurs stimuleren om deze toepassingen te gebruiken. Opschaling is nodig, want: hoe meer transporteurs ‘connected’ zijn, hoe groter de opbrengst op het gebied van efficiëntie, bereikbaarheid, doorstroming, veiligheid en duurzaamheid in Zuid-Nederland. De slimme toepassingen zijn voor iedereen die in een truck rijdt beschikbaar. Sinds kort is het mogelijk om hier via bestaande in-truck systemen gebruik van te maken. Als meer voertuigen gebruikmaken van deze toepassingen, dan leidt dit tot 10 tot 15% betere doorstroming. En 500 trucks die per dag 5 keer minder hoeven te stoppen, besparen ruim 105.000 liter diesel per jaar.

 

Zowel voor IT-leveranciers als transporteurs

De subsidieregeling is al in te zien; vanaf 1 september 2022 kunnen zowel logistieke IT-leveranciers als transporteurs een aanvraag indienen. De regeling geldt voor logistieke IT-leveranciers die de slimme toepassingen integreren in hun toepassingen en voor transporteurs die deze toepassingen gaan gebruiken. Transporteurs moeten bovendien gevestigd zijn in de SmartwayZ.NL-regio (provincie Noord-Brabant of Limburg) dan wel (aantoonbaar) een deel van hun klanten in de SmartwayZ.NL-regio hebben. In totaal is voor de subsidieregeling 1 miljoen euro beschikbaar.

 

Meer informatie

Meer informatie over de subsidieregeling is te vinden op www.slimmetoepassingentransport.nl