Publicatiedatum: 05-04-2022
Op 24 maart opende chipmachinefabrikant ASML de deuren voor mobiliteitsprofessionals uit onder andere Groningen, Limburg, Utrecht, Zuid-Holland én de Brainport regio. Tijdens het werkbezoek stond de mobiliteitsopgave in de Brainport regio centraal. Een filevrije Brainport regio, dat is ons doel. Dat doen we door slimme reisoplossingen te combineren. Hier komt veel bij kijken.
Foto van mensen op picknickbankjes tijdens Werkbezoek ASML

Het bezoek startte met een rondleiding door het ASML Experience Center. Hierna nam ASML Head of Communication & Community Engagement, Lucas van Grinsven, de deelnemers mee in de uitdagingen op het gebied van werkgeversaanpak bereikbaarheid en mobiliteit bij ASML. Ariane Moussault, gebiedsmanager slimme mobiliteit SmartwayZ.NL, schetste het toekomstbeeld van de Brainport regio. Sjoerd Bosman, Programmadirecteur Hinderaanpak Rijkswaterstaat lichtte de nieuwe werkwijzer hinderaanpak Rijkswaterstaat toe, waarvan de basis bestaat uit drie punten: slim plannen, slim bouwen en slim reizen.

P+R Duynenwater

Tot slot werd P+R Duynenwater in Knegsel, gemeente Eersel, bezocht. Deze plek is eind 2021 geopend met als doel dat er minder auto’s van en naar Veldhoven rijden. Forenzen kunnen na het parkeren van hun auto verder met een elektrisch busje of e-bike. In deze video vertellen de initiatiefnemers gemeente Eersel en ASML meer over de motieven en verwachtingen.
 

De dag is samengevat in een korte video (2.57 min):