Publicatiedatum: 25-03-2021
Den Bosch / Maastricht – Het vaccineren vordert en het voorjaar is in zicht. De komende maanden kruipt Nederland waarschijnlijk uit de lockdown. Nu geldt nog het strenge advies ‘Blijf thuis’, maar er komt een moment dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Als dat gebeurt, is het niet meteen de bedoeling dat topdrukte ontstaat op populaire locaties. Denk daarbij aan natuurgebieden, stadscentra en stranden. Het mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL werkt daarom samen met de navigatieapps Flitsmeister en Waze aan een slimme oplossing. Zodra de drukte op een locatie de spuigaten dreigt uit te lopen, krijgen bezoekers die onderweg zijn een melding in de app met het advies rechtsomkeert te maken.
Breda Mastbos Genieten In Rust En Ruimte Van Brabantse Natuur ©Visitbrabant

Voor de proef ‘Slim Sturen naar populaire locaties’ wordt de drukte op geselecteerde locaties 7 dagen per week gemonitord. Een overzichtskaart toont vervolgens de drukte in 3 kleuren: van groen (rustig) tot oranje (drukte verwacht) en rood (parkeerplaatsen vol). Deze informatie wordt uitgewisseld met de bedrijven achter de navigatieapps. Zodra het te druk wordt, krijgen gebruikers van Flitsmeister, en vanaf begin april ook die van Waze daarvan een melding in de app of navigatiesysteem. De melding verschijnt zowel bij het invoeren als bij het naderen van de bestemming.

 

Natuurgebieden in Brabant

De proef is al opgestart voor tien natuurgebieden in Brabant, in samenwerking met VisitBrabant, de marketingorganisatie voor bestemming Brabant. Bij deze natuurgebieden liepen de parkeerplaatsen de afgelopen periode regelmatig vol. Het betreft Moerputten, Kampina, Mastbos, Liesbos, Boswachterij Dorst, Oisterwijkse Bossen en Vennen, Loonse en Drunense Duinen, Visdonk (Biesbosch), Strabrechtse Heide & Beuven en Leenderbos. Zodra code oranje of rood geldt krijgen bezoekers via de app het advies om een andere locatie te kiezen of om op een ander moment terug te komen.

 

Binnenstad Maastricht

In Limburg is de proef nog niet actief, maar in samenwerking met de gemeente Maastricht en Zuid-Limburg Bereikbaar staat deze wel klaar voor de binnenstad van Maastricht. Mocht het te druk worden, bijvoorbeeld na de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen, dan kunnen de meldingen worden geactiveerd. Bij code oranje of rood krijgen automobilistenmelding in hun app of navigatiesysteem, met het advies om andere routes in de binnenstad te volgen of in het uiterste geval om de binnenstad op een ander moment te bezoeken.

 

Nog veel meer mogelijk

De data-uitwisseling tussen de overheid en bedrijven achter de apps is op dit moment nog een proef. In de toekomst is er nog veel meer mogelijk. Andere regio’s kunnen ook van de oplossing gebruik gaan maken en er kan ook andere informatie worden gedeeld. Zo loopt er ook een proef Slim Sturen met de gemeenten Breda en Roermond, waar wegbeheerders hun verkeersdata delen met navigatieapps, om ongewenste of onveilige routes te voorkomen.

Partners

De proef ‘Slim Sturen naar populaire locaties’ is een spin-off van het project ‘Slim Sturen’ van SmartwayZ.NL. Het wordt mogelijk gemaakt door:

  • SmartwayZ.NL: het mobiliteitsprogramma van Noord-Brabant en Limburg en initiatiefnemer van deze proef.
  • VisitBrabant, de marketingorganisatie van Noord-Brabant en de leverancier van de data over de natuurgebieden.
  • Zuid-Limburg Bereikbaar: het mobiliteitsprogramma van Zuid-Limburg en initiatiefnemer van deze proef.
  • Gemeente Maastricht, leverancier van de data over de binnenstad.
  • Be-Mobile, het bedrijf achter de app Flitsmeister.
  • Partners die de data-uitwisseling technisch mogelijk maken: MapTM, Scenwise, Monotch, Tripservice.

Copyright foto: VisitBrabant