Publicatiedatum: 16-04-2020
SmartwayZ.NL stimuleert flexibel werken. Het draagt bij aan een betere bereikbaarheid, je staat niet in de file en het is beter voor het milieu. Én flexibiliteit draagt bij aan een hogere tevredenheid en motivatie bij werknemers. Sinds 13 maart werken we massaal zoveel mogelijk van thuis uit. Zie onderstaande tips voor efficiënt thuiswerken.
Foto vrouw met koffiekopje

Zorg voor structuur en routine

Om het beste uit je dag te kunnen halen kun je het beste je normale werkritme aanhouden. Dit betekent: ga op tijd naar bed, zet je wekker, eet een ontbijt, neem een douche en begin fris aan je dag!

 

Plan je werkzaamheden

Door het thuiswerken kunnen je werkzaamheden (deels) veranderen. Een weekplanning kan ervoor zorgen dat je efficiënter met je werktijd omgaat en meer gedaan krijgt. Deel deze planning ook met één of meerdere collega’s en stem indien nodig af wanneer werkzaamheden af moeten zijn. Zo heb je meer houvast en een grotere drive om door te werken. Heb je een partner en/of kinderen? Stem jouw werkzaamheden af op het schema van je partner en/of op het rooster van je kinderen. Een duidelijke planning kan op ieder in huis een positieve uitwerking hebben.

 

Richt een werkplek in

Zorg ervoor dat je (indien mogelijk) een plek in huis inricht als werkplek. Dit houdt in een tafel met een rechte stoel, de spullen (laptop etc.) die je nodig hebt om je werk uit te voeren bij de hand. Idealiter is deze werkplek in een aparte ruimte maar dit is niet voor iedereen mogelijk. Zorg in elk geval voor zo min mogelijk afleiding.

 

Werken op afstand

Een goede internetverbinding is belangrijk, maar zorg er ook voor dat je toegang hebt tot de nodige programma’s en documebteb om te kunnen werken op afstand. Denk hierbij aan Skype of Zoom en Dropbox of Google Drive. Let op! Niet al deze programma’s zijn AVG-proof, houd hier rekening mee.

 

Werkuren en pauze

Zorg ervoor dat je vaste werkuren aanhoudt en neem regelmatig een pauze. Deel deze informatie ook met je collega’s zodat duidelijk is wanneer jij je rustmomenten hebt. Klaar met werken? Neem je rust of, wanneer je samenwoont, zorg samen voor afleiding en gezelligheid.

 

Beweging

Het is belangrijk om te blijven bewegen. Strek af en toe je benen en doe wat oefeningen. Buiten een blokje omlopen of een stukje fietsen kan, maar zorg ervoor dat je drukke plekken mijdt en houd altijd 1,5 meter afstand!

 

Huisgenoten

Niet iedereen woont alleen. Dit heeft het voordeel dat je in deze tijd van sociale isolatie toch gezelschap om je heen hebt, maar kan daarnaast ook zorgen voor onrust en frustratie. Zorg ervoor dat je werk en zorg afwisselt en indien nodig in korte blokken inplant. Moet je naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te halen? Ga indien mogelijk alleen en zorg dat je deze momenten met een eventuele partner afwisselt. Belangrijk is om te accepteren dat we in een moeilijke situatie zitten en we er het beste van moeten maken. Probeer eventuele frustraties te relativeren en reacties van anderen in de huidige context te plaatsen. We staan samen voor een uitdaging, probeer anderen te helpen waar dit binnen de richtlijnen kan, zorg voor jezelf en voor elkaar!

 

Reflecteer

Het is belangrijk om af en toe even stil te staan bij jezelf en wat er om jouw werk goed te doen allemaal bij komt kijken. Past thuiswerken bij jouw werkzaamheden? Hoe ervaar jij het thuiswerken? Welke lessen kun jij meenemen naar de toekomst? Schrijf deze gedachten op en bespreek deze met je collega’s of leidinggevende wanneer daar ruimte voor is.