Publicatiedatum: 02-12-2022
Met de bus of trein naar een ziekenhuisafspraak, op familiebezoek of gezellig een dagje uit? Voor veel ouderen is het niet vanzelfsprekend. Door de digitalisering in het openbaar vervoer - strippenkaart werd ov-chipkaart, spoorboekje werd app – en de opkomst van alternatieve vervoersvormen vinden oudere mensen het soms lastig om hun weg te vinden in het openbaar vervoer. In Noord-Limburg probeert Trendsportal het tij te keren.
Persfoto Mobiliteitsoplossingen Noord Limburg Ouderen en Ov

Project in beeld

Voor de korte video hieronder over het Kommee-project nodigde SmartwayZ.NL een aantal betrokken uit op station Mook-Molenhoek. Hier vond in de zomer van 2022 de eerste vervoersdag plaats. Het station is een goede uitvalsbasis: binnen tien minuten staan reizigers in Nijmegen, de rit naar Venlo duurt minder dan drie kwartier. Hoewel het station best veel gebruikt wordt door ouderen uit de regio, is er een grote groep die zich niet waagt aan een rit met de trein of (buurt)bus. Gedragsdeskundige Maya Kallen van Trendsportal wijt het enerzijds aan onwetendheid, anderzijds speelt ook onzekerheid een rol. “De afgelopen jaren is er veel veranderd in het openbaar vervoer. Veel ouderen missen het zelfvertrouwen om gebruik te maken van het ov en alle nieuwe vervoersvormen”, zo vertelt ze in de video.

 

Lees verder onder de video

 

Inzet vrijwilligers

Project Kommee wil met gerichte informatievoorziening, beleef-het-ov-vervoersdagen en de inzet van vrijwilligers ouderen in Noord-Limburg helpen hun weg te vinden in het openbaar vervoer en de alternatieve vervoersvormen. Drie van die Kommee-vrijwilligers komen in de video aan het woord. Zij hebben zelf ervaren dat het soms best zoeken is, maar dat het openbaar vervoer allerlei mogelijkheden biedt. En dus een belangrijke rol speelt bij het vergroten van de zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van ouderen. Daaraan willen deze vrijwilligers graag een steentje bijdragen.

Project Kommee wordt na de succesvolle aftrap in Mook en Middelaar vanaf volgend voorjaar verder uitgerold in de regio Noord-Limburg.