Publicatiedatum: 08-01-2020
ROTTERDAM/DEN BOSCH – Ondernemers met een vernieuwend mobiliteitsidee kunnen hun startup vanaf nu aanmelden voor Mobility Lab 2020. Daarmee gaat het vervolg op drie succesvolle edities van het startup-programma van start. Bekende deelnemers van eerdere edities zijn Felyx, Amber en Juuve.
Illustratie: heb jij een tof mobiliteitsidee? Met icoontjes

Pilots bij klanten als Ahoy en de Efteling

Mobility Lab begeleidt startups in een programma van negen maanden, met als doel om tot een pilot te komen bij een aansprekende eerste klant. Zo kan de ondernemer het concept in de praktijk bewijzen. De pilots vinden plaats in de regio’s Rotterdam, Noord-Brabant en Limburg. Eerder ontstonden er vanuit Mobility Lab al pilots bij diverse gemeenten, Ahoy, de Efteling, Eindhoven Airport en het Havenbedrijf Rotterdam. Hans Stevens, programmamanager bij De Verkeersonderneming en bedenker van Mobility Lab licht toe: “Door startups te koppelen aan een bekende eerste klant maken ze een vliegende start door. Niet alleen levert het bekendheid op, het opent ook deuren bij andere potentiële klanten. Felyx, aanbieder van elektrische deelscooters, is daar een mooi voorbeeld van. Zij kregen een eerste kans van gemeente Rotterdam en timmeren sindsdien flink aan de weg.”

Programma van negen maanden

Niet iedere deelnemer van Mobility Lab krijgt automatisch een eerste klant toegewezen. Startups krijgen in het programma van negen maanden ondersteuning op allerlei fronten en dat moet vervolgens leiden tot een pilot. Tot de ondersteuning behoort advies op juridisch en financieel gebied, maar ook op het gebied van PR, marketing en communicatie. Bovendien kunnen startups in aanmerking komen voor een lening van 25.000 euro. In het programma zijn diverse netwerkmomenten ingebouwd, waarin de startups kennis kunnen maken met potentiële klanten en investeerders.

In aanmerking komen

Ondernemers moeten met hun startup ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en Mobility Lab geeft de voorkeur aan teams van minstens twee personen. De startup moet zich richten op smart mobility, duurzaamheid, infrastructuur of logistiek. Daarnaast is er dit jaar speciale aandacht voor sociale inclusie, maar dat is geen vereiste voor deelname. Na een selectiedag worden er op 12 maart vijftien deelnemers geselecteerd voor Mobility Lab 2020. Meer informatie en aanmelden is mogelijk via www.mobilitylab.nl.

 

Over Mobility Lab:
Mobility Lab is een initiatief van twee mobiliteitsprogramma’s: De Verkeersonderneming uit de regio Rotterdam en SmartwayZ.NL dat zich focust op Zuid-Nederland. Beide programma’s zijn samenwerkingsverbanden met diverse overheden als partners en richten zich op een betere bereikbaarheid van hun regio. Mobility Lab is opgericht in 2017 en is actief in de regio’s Rotterdam en Zuid-Nederland.