Publicatiedatum: 05-07-2022
Uit 41 aanmeldingen zijn 19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022. Zij gaan de komende maanden aan de slag om samen met bedrijven of overheden hun oplossing voor uiteenlopende mobiliteitsproblemen te gaan testen. Mobility Lab, hét startup-programma op het gebied van mobiliteit, koppelt de geselecteerde startups onder het motto ‘Niet lullen maar testen!’ aan een aansprekende eerste klant, waar ze hun innovatie kunnen bewijzen in de praktijk.
Foto van fietsers op een fietsbrug in Eindhoven

Startups uit binnen-en buitenland meldden zich aan voor de 6e editie van Mobility Lab. Voor het 9 maanden durende programma zijn uiteindelijk 19 nationale en internationale startups geselecteerd. 10 startups komen uit Nederland en de overige deelnemers zijn afkomstig uit België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Singapore en Amerika. De startups gaan hun innovatieve oplossing testen in de regio’s Rotterdam, Noord-Brabant, Limburg of Utrecht. “Wederom zijn we verrast door de creativiteit van de startups voor deze 6e editie van Mobility Lab! Praktische toepassingen en oplossingen die het leven van Nederlanders gezonder en leefbaarder kunnen maken. Wel zien we een trend: meer oplossingen voor onderdelen van mobiliteitsconcepten, maar minder disruptieve concepten als geheel. Dat inzicht gaan we gebruiken om de komende edities van Mobility Lab relevant te laten blijven”, aldus aldus Hans Stevens van de gemeente Rotterdam, die Mobility Lab in 2017 oprichtte.

 

Testen bij launching customers

De komende maanden koppelt Mobility Lab de geselecteerde startups door middel van speeddates aan zogenaamde launching customers. Dit zijn partijen met een specifiek mobiliteitsprobleem waar innovatie mogelijk een oplossing kan zijn. Met een ideale match tussen startup en launching customer wordt er een innovatie pilot op maat ontwikkeld, waarna de mobiliteitsoplossing van de tekentafel in de praktijk wordt getest.  “Mobility Lab gaat de startups de komende maanden introduceren bij meer dan 100 verschillende bedrijven en overheden. Zo doen onder andere Ahoy Rotterdam, Achmea, Brabant Mobiliteitsnetwerk en Zuid-Limburg Bereikbaar mee. Het is een mooie mix van organisaties die smart mobility toejuichen en de startups een flinke duw in de rug willen geven. De geselecteerde startups zullen zo op termijn bijdragen aan een slimmer mobiliteitssysteem en daarmee ook aan een veiliger, schoner, duurzamer en bereikbaarder Nederland”, vertelt Paul Bevers, teamleider Innovatie en Ontwikkeling van SmartwayZ.NL.

 

Over Mobility Lab

Startup-programma Mobility Lab is opgericht in 2017 en beleeft dit jaar de zesde editie. Het is oorspronkelijk een initiatief van De Verkeersonderneming dat zich in de afgelopen jaren focuste op een betere bereikbaarheid van de Rotterdamse regio. Naast de gemeente Rotterdam zijn ook SmartwayZ.NL, het innovatieve mobiliteitsprogramma van Zuid-Nederland, en de provincie Limburg aangesloten als partner en treedt dit jaar ook de provincie Utrecht toe als partner. Mobility Lab heeft als doel om met innovatieve startups onze mobiliteit te verbeteren en te verduurzamen. Daarbij staan maatschappelijke doelstellingen voorop. Er zijn geen commerciële doelstellingen bij het ondersteunen van de startups.