Publicatiedatum: 27-10-2022
Op dinsdag 25 oktober vond in het Brabant Ontmoet Café tijdens de Dutch Design Week het stamtafelgesprek Mobiliteit plaats. Met als tafelgasten onder andere Mobility Lab-alumni Mobility Sensing en Geojunxion. Zij waren vanuit SmartwayZ.NL te gast om te praten over mobiliteitstransitie, innovatie in mobiliteit en gedrag.
Foto Van Mensen Die In Gesprek Zijn Tijdens Het Brabant Ontmoet Café

In het Brabant Ontmoet Café ging het over de toekomst van Brabant op het gebied van wonen, werken en recreëren. Ingewikkelde maatschappelijke thema’s werden concreet gemaakt, er werd gezocht naar antwoorden op vraagstukken en oplossingen voor grote problemen. Aan de bar bij gastheren Tiemen en Jeroen schoven steeds nieuwe stamgasten aan. Dinsdag 25 oktober was het thema van de dag: Mobiliteit. Mobility Sensing en Geojunxion gingen het gesprek aan met elkaar, het publiek en Suzanne Otters (gedeputeerde Mobiliteit) over mobiliteitstransitie, innovatie in mobiliteit en gedrag.

 

Startups aan het woord 

Stef van der Helm en Bojan Sobocan van Geojunxion kwamen langs om te laten zien hoe zij data gebruiken om de verkeersveiligheid te verbeteren. GeoxJunxion creëert zones rondom scholen die gebruikt kunnen worden in onder andere navigatie- en routeplanningsystemen, of de door GeoJunxion ontwikkelde app. Door gebruik te maken van GeoJunxions veiligheidszones, schoolzones en milieuzones geven zij weggebruikers vooraf en tijdens hun reis inzicht waar de grootste risico’s voor hen en medeweggebruikers zijn. Ook was oprichter van Mobility Sensing Tom van de Ven te gast om te vertellen over de ontwikkeling van slimme sensoroplossingen voor verkeer en vervoer op basis van de laatste Internet-of-Things-technologie. De sensors voorzien weg- en waterbeheerders van live toepasbare gedetailleerde gegevens over de staat en het gebruik van hun transportnetwerk. Na het geven van een demo spraken zij aan tafel met gedeputeerde Suzanne Otters, Rombout Frieling (social designer) en publiek over mobiliteitstransitie, innovatie in mobiliteit en gedrag.

Het gesprek is hier terug te bekijken.

 

Over Mobility Lab 

Startup-programma Mobility Lab speurt naar innovatieve startups uit binnen- en buitenland met een goed idee op het gebied van mobiliteit. Daarbij staat maatschappelijke impact maken voorop. Tijdens een programma van negen maanden koppelt Mobility Lab de startups aan bedrijven of overheden met een specifiek mobiliteitsprobleem. Via een ideale match tussen startup en eerste opdrachtgever wordt er een innovatieve pilot op maat ontwikkeld, waarna de mobiliteitsoplossing van de tekentafel in praktijk wordt getest. “Niet lullen, maar testen” is daarbij het motto. Dat doet Mobility Lab sinds 2017 in diverse proeftuinen in de regio’s Brabant, Limburg en Rotterdam en dit jaar is ook de provincie Utrecht toegetreden als partner van het programma. 

 

Ben jij of ken jij een startup met een innovatief idee op het gebied van systeeminnovatie, klimaat en duurzaamheid (CO2- en fijnstofreductie), verkeersveiligheid, gedragsverandering, een leefbare stad of logistiek (binnenvaart of op de weg) én wil jij gaan testen in de praktijk? Neem een kijkje op de website van Mobility Lab of stuur een mailtje naar info@mobilitylab.nl