Publicatiedatum: 12-08-2019
Een lekke band of klapband bij vrachtwagens leidt tot onveilige situaties op de weg en tot opstopping in het verkeer. Deze incidenten zijn echter veelal te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer de chauffeur of het logistiek bedrijf actueel inzicht heeft in de status van de banden van hun vrachtwagens. SmartwayZ.NL is om deze reden aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een bandenspanningsmeter, samen met Heijmans.
Foto van twee vrachtwagens op de N279

Locatie bekend

De eerste bandenspanningsmeter wordt geplaatst op de N279 in de richting van Veghel vanuit Asten, net vóór eetcafé de Sluis. Met een slimme bandenspanningsmeter kan de chauffeur namelijk direct in actie komen, mocht de luchtdruk (gevaarlijk) laag zijn. Zo kan hij of zij direct na de melding via de sensor, de bandendruk verlichten.

Plaatsing

Rond 1 november van dit jaar wordt de bandenspanningsmeter geplaatst. We testen de bandenspanningsmeter in het najaar van 2019, waardoor de betrouwbaarheid van de meting verbetert. Het verkeer merkt niets van de sensor; deze is in het wegdek verwerkt. Ook hoeft het vrachtverkeer geen speciale snelheid te rijden. Op alle snelheden kan de sensor de bandendruk meten.

 

Meer weten over hoe de bandenspanningsmeter werkt? Bekijk het onderstaande filmpje of lees dit artikel op deze website.