Publicatiedatum: 14-11-2019
Vijf startende bedrijven testen hun innovatieve idee op gebied van mobiliteit in Brabant en Limburg. De testen vinden plaats bij de Efteling, Heijmans, de gemeente Den Bosch, op de High Tech Campus en bij de gemeente Venlo. Dat kondigde Mobility Lab gisteren aan in Rotterdam, als resultaat van een derde editie van het programma waarin regio Rotterdam, Brabant en Limburg samenwerken.
Mobility Lab foto met cameraman.jpg

Mobility Lab is een programma van de overheid waarin startende bedrijven met een mobiliteitsinnovatie negen maanden lang ondersteund worden. Tijdens het programma worden start-ups gekoppeld aan een eerste klant, bij wie ze hun idee mogen testen. In 2019 vond de derde editie van Mobility Lab plaats. In totaal meldden 70 start-ups en 40 organisaties met een mobiliteitsuitdaging zich aan. Daaruit zijn de veertien beste start-ups geselecteerd, waaruit vervolgens twaalf pilots zijn voortgekomen. Vijf daarvan vinden plaats in Brabant en Limburg, zeven vinden plaats in de regio Rotterdam/Den Haag. Gezamenlijk haalden de start-ups 2,7 miljoen euro op aan funding.

 

Van voertuigen delen tot slimme sensoren in de weg

De testen die plaatsvinden in Brabant en Limburg zijn divers. Het bedrijf E Voltify heeft samen met de Efteling een mobiel laadsysteem voor elektrische auto’s getest. Bezoekers konden hun auto ergens willekeurig op de parkeerplaats parkeren, waarna ze de auto via een app door eVoltify konden laten opladen. Deel.auto start op de High Tech Campus in Eindhoven met een deelpunt voor elektrische voertuigen voor het laatste stukje van bevoorradingen en de bezorging van pakketten. Mobility Sensing test voor de gemeente Den Bosch met een sensor die het verkeer telt, de temperatuur van het wegdek meet en die meet of het wegdek droog, nat of bestrooid is. Deze informatie is live beschikbaar voor wegbeheerders. DeltaTower hield bij Heijmans een demo met een duurzaam systeem voor communicatie via onder andere matrixborden en bewegwijzering. Peazy helpt de gemeente Venlo met beslissingen op gebied van hun parkeerbeleid, met behulp van een algoritme dat analyses maakt met data uit onder andere parkeermeters en parkeerapps. IM Efficiency heeft een solar-systeem ontwikkeld, met zonnepanelen op vrachtwagens. Zij realiseerden een aantal testen bij Emons.

 

Het resultaat van drie jaar Mobility Lab

In totaal meldden 180 start-ups zich aan voor Mobility Lab gedurende de drie edities. Daarvan werden er zevenendertig geselecteerd om hun prototype in de praktijk te testen. Vierendertig start-ups zijn vandaag de dag nog steeds actief. Samen creëerden zij 265 banen. Start-ups kregen in totaal € 500.000 aan financiële ondersteuning vanuit Mobility Lab. De start-ups wisten zelf maar liefst 13 miljoen euro aan financiering op te halen.

 

Een nieuwe editie in 2020 aangekondigd

Op 14 november werd aangekondigd dat er in 2020 een nieuwe editie van Mobility Lab start. De inschrijvingen openen in het voorjaar. 

Foto: programmamanagers Gertjan Koolen (SmartwayZ.NL) en Hans Stevens (de Verkeersonderneming) kondigen de vierde editie van Mobility Lab aan.

 

Over Mobility Lab

Mobility Lab is drie jaar geleden gestart in de regio Rotterdam als een initiatief van De Verkeersonderneming. Inmiddels hebben SmartwayZ.NL (Zuid-Nederland), ZO Slim Bereikbaar (Zuidoost-Brabant) en de gemeente Den Haag zich aangesloten bij dit initiatief.