Publicatiedatum: 07-06-2023
Negen IT-leveranciers binnen de logistieke sector lieten zien hoe ‘Connected Transport’ in de praktijk werkt tijdens de testdagen op 5 en 6 juni jl. in Brabant en Limburg. Deze testen zijn onderdeel van de subsidieregeling van SmartwayZ.NL om vrachtwagens te verbinden met slimme toepassingen op de weg.

Van ontwikkeling naar praktijk

De negen IT leveranciers die gebruik hebben gemaakt van de subsidie, lieten door middel van testritten in de praktijk zien hoe de eerste usecases zijn geïntegreerd in hun bestaande in-truck systemen. Denk bijvoorbeeld aan meldingen over een stilstaand voertuig van de weginspecteur, matrixsignaalgevers boven de weg of informatie van intelligente verkeerslichten (iVRI’s) die in-truck via de boordcomputer binnenkomen. Chauffeurs wiens truck met deze groeiende groep iVRI’s kan communiceren, hoeven minder vaak te stoppen en op te trekken. Dat bespaart uitstoot van schadelijke gassen, tijd en geld, omdat er beter valt te plannen en reistijden korter worden. Ook is getest met ‘te vermijden zones’; gebieden in een gemeente waar vrachtverkeer liever niet rijdt, maar niet direct verboden is. Denk aan routes langs scholen of drukke winkelstraten.

De testdagen zijn voor alle negen partijen goed verlopen. Het waren twee geslaagde dagen!

 

Van lokale initiatieven naar landelijke realisatie

De testdagen vonden plaats tijdens de landelijke Connected Transport Week, die wordt georganiseerd door SmartwayZ.NL, Stedendriehoek, Amsterdam Logistics, Zeeland Connect en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De samenwerking tussen regio’s is belangrijk, want hoe meer vervoerders en IT-partijen meedoen, des te groter de opbrengst op het gebied van efficiëntie, bereikbaarheid, doorstroming, veiligheid en duurzaamheid in Nederland.

 

Campagne Connected Transport

Om Connected Transport verder op te schalen, is SmartwayZ.NL een campagne gestart gericht op de logistieke sector met als ambitie: 15.000 ‘connected’ voertuigen eind 2023. Met de campagne ‘Connected Transport, Het Nieuwe Vervoeren’ willen we logistieke IT-leveranciers motiveren om de al beschikbare data te integreren in hun toepassingen en transporteurs stimuleren om deze toepassingen te gebruiken. Hierbij brengen we ook de subsidieregeling van SmartwayZ.NL onder de aandacht. Neem eens een kijkje op de Linkedin-pagina Connected Transport.

 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Janneke Nijsing, projectleider Smart Logistics: smartlogistics@smartwayz.nl.