Publicatiedatum: 17-05-2023
Op 21 april 2023 is SmartwayZ.NL een test gestart met wilddetectie langs de N69, als onderdeel van het Talking Traffic-partnership. Het project heeft als doel om de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal aanrijdingen met overstekende dieren terug te dringen. Om dat te bereiken is de opzet om automobilisten waarschuwingen te tonen via de navigatieapp Waze, in aanvulling op de dynamische borden die al langs de weg staan. Is de test succesvol, dan kan de techniek worden uitgebreid naar andere locaties en navigatieapps.

In-car meldingen

3 tot 6 maanden lang wordt er getest, voor een deel met bestaande techniek. Sinds 2011 signaleert het wilddetectiesysteem van Prowild dieren die op het punt staan over te steken en activeert de signaleringsborden naast de weg. Hiermee werden al meer dan 1.600 ongevallen voorkomen. Nu gaan we een stap verder: de meldingen moeten in het voertuig terechtkomen bij de bestuurder, via de navigatieapp Waze. De in-car melding vervangt niet de borden langs de weg, maar gaat dienen als een extra waarschuwing zodat weggebruikers nog sneller kunnen reageren en hun snelheid aanpassen. Daarmee bouwen we verder op de techniek die we al inzetten bij bijvoorbeeld bandenspanningsmeters voor vrachtverkeer.

 

Van waarneming tot telefoon

Tijdens de test wordt de hele benodigde keten uitgetest. Nadat een sensor aankomend wild heeft opgemerkt, gaat er een melding naar de signaleringsborden langs de weg. Tegelijkertijd gaat er ook een bericht naar de apps van bestuurders die op dat moment in het gebied rijden. Dat bericht wordt verstuurd via de Talking Traffic-keten. In de app verschijnt dan een waarschuwingsmelding voor overstekend wild. Deze connectie wordt tot stand gebracht door verschillende partijen. SmartwayZ.NL werkt in dit project samen met Monotch, Prowild, MAPtm, Yunex Traffic, Tripservice, Provincie Noord-Brabant en Royal HaskoningDHV.

 

Schermafbeelding 2023 05 16 Om 16.31.42

Test met wilddetectie langs N69