Publicatiedatum: 18-12-2023
Hoe houd je weggebruikers op de hoogte van wegwerkzaamheden of actuele verstoringen op het regionale wegennet? In het project VM-IVRA (Verkeersmanagement Informatie voor Routeadvies) werken wegbeheerders en serviceproviders samen aan digitaal verkeersmanagement. Hierbij kunnen weggebruikers digitaal en gericht ‘in-car’ worden geïnformeerd over de actuele verkeerssituatie.

Slim route-advies op maat

Met de toepassing ‘vooraankondigingen’ worden werkzaamheden op de route aangekondigd via apps als Flitsmeister, Waze, Onderweg (van Locatienet) en de Onderweg app van de ANWB. Weggebruikers krijgen aan het einde van hun rit een melding wanneer er de komende week een afsluiting van de gereden route zal plaatsvinden. Zo kunnen ze tijdig een ander vervoermiddel kiezen of een alternatieve route plannen. Door de melding digitaal te tonen kunnen gebruikers van de app na hun reis ook doorklikken naar bijvoorbeeld de website van een gemeente voor meer informatie. Zo wordt de communicatie over wegwerkzaamheden effectiever en efficiënter.

Daarnaast kunnen met de toepassing ‘Digitale Informatie Berichten’ (DIB) ook tijdens de rit berichten over de actuele verkeerssituatie of de geadviseerde omleidingsroute met de Waze app worden gegeven. De functie van de DIB is vergelijkbaar met de DRIP (Dynamisch Route Informatie Paneel) waarmee weggebruikers nu ook worden geïnformeerd. Het grootste voordeel is dat weggebruikers ook bereikt worden op locaties waar nu geen fysieke borden staan, omdat de meldingen digitaal verschijnen in het voertuig.

Ervaringen in SmartwayZ.NL gebied positief

Bovengenoemde VM-IVRA toepassingen zijn de afgelopen maanden beproefd in het SmartwayZ.NL gebied. De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Eindhoven, Helmond, Tilburg en Meijerijstad hebben intussen positieve ervaringen opgedaan met deze diensten. Duizenden weggebruikers zijn gericht geïnformeerd over geplande werkzaamheden en actuele verstoringen op hun route.

Kosteloos voor wegbeheerders

Momenteel kunnen de vooraankondigingsberichten worden verstuurd via de applicaties van Flitsmeister en Locatienet. Daarnaast zullen de vooraankondigingen vanaf januari 2024 ook door de ANWB en Waze worden doorgegeven, waardoor het bereik van de diensten nog verder zal toenemen. De DIB berichten, voor on-trip informatie, worden doorgezet door Waze. Met de andere serviceproviders wordt momenteel gekeken onder welke voorwaarden ook zij de DIB kunnen doorzetten. De serviceproviders vragen een vergoeding voor het verspreiden van de berichten. Het VM-IVRA project heeft centraal berichten ingekocht bij serviceproviders. Wegbeheerders kunnen deze diensten daardoor heel 2024 nog kosteloos inzetten bij projecten die aan de criteria voldoen qua verwachte hinder. De ambitie is om in 2024 in Noord-Brabant voor alle relevante werken de VM-IVRA diensten in te zetten. Hierover worden procesafspraken gemaakt in de Regionaal Verkeerskundige Teams.

Meer informatie?

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Dennis Huijbers: chuijbers@brabant.nl.