Publicatiedatum: 16-11-2023
In de maand september en oktober konden medewerkers hun werkgever nomineren voor ‘Beste Fietswerkgever van het jaar’. Deze uitverkiezing is opgezet door het landelijke mobiliteitsplatform ‘Zo Werkt Het’. De regionale mobiliteitsnetwerken Zuid-Limburg Bereikbaar, Midden Limburg Bereikbaar en Trendsportal uit Noord Limburg zijn vervolgens op zoek gegaan naar de Limburgse uitblinkers. De winnaars zijn Container Transport Venlo CTV, Geelen Counterflow uit Haelen en het Maastricht UMC+. Op 21 november maken zij samen met andere regionale winnaars kans op de landelijke titel.

‘Beste Fietswerkgevers’ in Limburg

Hoe wordt je ‘Beste fietswerkgever van het jaar’? Medewerkers moesten in de eerste plaats hun

werkgever nomineren. Vervolgens werd bij de werkgevers getoetst welke fietsfaciliteiten aanwezig

zijn, of ze aantrekkelijke fietsregelingen aanbieden en hoe zij hun medewerkers motiveren (vaker) op

de fiets te stappen. Uit 59 verschillende genomineerde organisaties voor Limburg voldeden de volgende drie werkgevers aan alle criteria. Zij blonken daar bovenop uit in extra’s voor fietsstimulering.

‘Zo Werkt Het’ reikt de awards uit in drie verschillende categorieën:

  • 1-50 medewerkers: Container Transport Venlo CTV. In een bedrijf dat draait om het vervoeren van containers via weg, water of spoor, is het des te opvallender dat er aandacht is voor fietsen naar het werk. Een van de pro-fietsers bij CTV is de enthousiaste manager Hans Denessen die elke dag op zijn e-bike op en neer naar kantoor gaat, enkele rit 17 km. “Ook door weer en wind. Ze lachen me dan wel eens uit als ik in dat apenpak (lees: regenpak) binnenkom, maar ik fiets wel mooi langs alle auto’s die in de file staan ,” vertelt Hans lachend.
  • 50-200 medewerkers: Geelen Counterflow uit Haelen. Dit bedrijf is uitvinder en wereldmarktleider van tegenstroomkoelers en -drogers. Bij Geelen Counterflow staat verduurzaming van het woon-werkverkeer voorop. Als je binnenkomt op kantoor valt de ‘duurzaam reizen’ zuil direct op. Medewerkers ‘klokken’ hier dagelijks in door aan te geven op welke manier zij naar kantoor zijn gereisd: met de fiets, carpoolend of met de elektrische auto. Voor deze drie opties ontvangen ze een bonus van 25 cent per kilometer bovenop de standaard 19 cent reiskostenvergoeding. Het is een laagdrempelige en leuke manier om medewerkers te stimuleren om bewuster te reizen.
  • 200+ medewerkers: Het MUMC+ ziekenhuis in Maastricht. MUMC+ is gecertificeerd als Fietsvriendelijk Bedrijf. Dit betekent dat niet alleen de voorzieningen en regelingen op orde zijn, maar ook dat fietsen gestimuleerd wordt met interne communicatie en acties zoals de Fietsbeloningschallenge. In 2023 organiseerden medewerkers een grote actie voor het veilig fietsen met een fietshelm op. Hier hoorde ook een kortingsactie bij, zodat medewerkers een fietshelm konden aanschaffen tegen een gereduceerde prijs.

 

Wil jij stappen maken met meer medewerkers op fiets?

Vaker de fiets pakken is gezond, goedkoop en goed voor het milieu. Plus dat het ook zorgt voor minder drukte op de weg en voor minder behoefte aan parkeerruimte. Toch komen veel mensen nog steeds met de auto naar hun werk, ook als ze op fietsbare afstand wonen. Concreet toewerken naar meer fietsende medewerkers, neem dan eens vrijblijvend contact op met onze mobiliteitsmakelaars via mobiliteitsmakelaars@zuid-limburg-bereikbaar.nl. Zij kunnen je gratis adviseren welke stappen bij jouw bedrijf passen. 

 

 

Lees het volledige persbericht op de website van Zuid-Limburg Bereikbaar.