Publicatiedatum: 21-09-2022
Realtime verkeersinformatie komt sinds deze zomer bij de chauffeur terecht via de boordcomputer. Het is de eerste keer in Nederland dat er een koppeling wordt gemaakt tussen dynamische verkeersinformatie uit verkeerslichten en andere verkeerssystemen en de logistieke in-truck systemen. Op basis van de informatie kunnen chauffeurs beter op het verkeer anticiperen en veiliger, efficiënter en zuiniger rijden.
Foto Van Computerscherm Voor In Een Vrachtwagen

Chauffeurs die gebruikmaken van de toepassing krijgen onder meer een snelheidsadvies om het volgende groene licht te halen, informatie over de geldende maximumsnelheden en meldingen bij gevaarlijke situaties zoals een stilstaand voertuig op de weg of een naderende file. De sector is erg enthousiast over de ontwikkeling Kenneth van den Berk van ID Logistics: “We hebben nu een boordcomputer waarop eigenlijk alles binnenkomt. De communicatie met de planning, bijvoorbeeld. Maar ook verkeersinformatie, file-informatie en rode kruisen.”

Eerder was deze informatie beschikbaar via smartphones, die in de cabine naast het scherm van de boordcomputer hingen. Wilbert van Uden van Van Uden - Bekx Transport: “Het voordeel van dit systeem is: je hebt maar één apparaat waarop je alle relevante informatie terugziet. Dat is veiliger voor de chauffeur.”

 

Koplopers

Er zijn op dit moment twee leveranciers van logistieke in-trucksystemen die deze dienst aanbieden: Logi-App en MobiCoach. Zij hebben samen met verkeersinformatie-leveranciers Be-Mobile en Yunex Traffic een gestandaardiseerde koppeling ontwikkeld met ondersteuning vanuit SmartwayZ.NL en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Technisch is het indrukwekkend wat de koplopers in nauwe samenwerking tot stand hebben gebracht. Janneke Nijsing, trekker Smart Logistics voor SmartwayZ.NL: “De realtime verkeersinformatie, bijvoorbeeld over de kleur van het verkeerslicht of over de gemeten bandenspanning, wordt binnen een seconde verzonden en ontvangen in de in-trucksystemen.”

 

Digitale transitie

 

Robbert Janssen, projectleider vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, juicht de ontwikkeling toe: “Dit is een goed voorbeeld van hoe digitalisering kan helpen om de logistiek in en om onze steden veiliger en duurzamer te maken. We hopen dat meer boordcomputerleveranciers het voorbeeld van Logi-App en MobiCoach volgen, zodat straks alle vrachtwagenchauffeurs in Nederland goed geïnformeerd op weg gaan. In het de Nationale Groeifondsprogramma’s Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) werken we vanuit het ministerie verder aan digitalisering en datadeling voor de logistiek.”

In de onderstaande video brengen we in beeld wat de nieuwe ontwikkeling betekent voor chauffeurs.