Publicatiedatum: 31-08-2022
Heb jij al intelligente snelheidsassistentie (ISA) in je auto? Vanaf 2024 is ISA verplicht voor nieuwe auto's. Dit systeem helpt autobestuurders comfortabel te rijden zonder zorgen over onbewuste snelheidsovertredingen.
Foto van ISA-installatie in auto

ISA-proof

Op een aantal wegen in Eindhoven, Helmond en Tilburg testen we vanaf september 2022 hoe goed de ISA-systemen werken. Dit gebeurt bij onder andere schoolzones, 30km/uur-wegen en invalswegen. In dezelfde praktijktest rijden auto's uitgerust met ISA op N-wegen in Overijssel, Enschede en Borne.

In totaal rijden er voor de test 30 auto's met ISA. Voor een goed werkende ISA moet niet alleen de technologie in de auto werken, ook de snelheidsborden en digitale snelheidskaarten moeten goed op orde zijn. We zijn benieuwd in hoeverre we al ISA-proof zijn. In het najaar van 2022 verwachten we de eerste resultaten.

Gezamenlijk testen belangrijk

Er zijn veel partijen in verschillende rollen nodig om deze praktijktest uit te voeren. Dit is belangrijk omdat de hele keten op orde moet zijn. De praktijktest wordt in samenwerking gerealiseerd tussen: provincie Overijssel, de gemeenten Eindhoven, Enschede, Borne, Helmond en Tilburg, Nationaal Dataportaal Wegverkeer/Nationaal Wegenbestand, SmartwayZ.NL, Brainport Bereikbaar, V-tron, HR groep Streetcare en VIA Traffic Solutions Software, Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Arnhem Nijmegen en CROW.

Meer informatie lees je op www.praktijkproefisa.nl.