Publicatiedatum: 29-04-2022
Makkelijk vanuit huis of onderweg naar de binnenstad een invalideparkeerplek vinden? Dat kan nu in ’s-Hertogenbosch. De gemeente beschikt over een slimme app waar iedereen met een gehandicaptenparkeerkaart gratis gebruik van kan maken. Dus ook mensen van buiten de gemeente. De gebruikers zijn zeer positief over het direct kunnen navigeren naar een vrije parkeerplaats dichtbij de gewenste locatie zonder onnodig rondjes te hoeven rijden. Zo draagt het gebruik van de app bij aan een betere toegankelijkheid, veiligheid en een schonere lucht.
Foto van persoon die een smart phone vasthoudt met auto op de achtergrond

Slimme mobiliteit

De slimme app is een mooi resultaat van samenwerking binnen het deelprogramma ‘Slimme mobiliteit’ van RNOB met ondersteuning van SmartwayZ.NL. Om deze ‘smart mobility’ oplossing te realiseren, bundelden de gemeente ’s-Hertogenbosch, Spotten, Gehandicapten Platform ’s-Hertogenbosch en Operatie Frisse peper hun expertises op het gebied van inclusieve mobiliteit, data, technologie, gedrag en communicatie. De app is uitgebreid getest door de gebruikersgroep zelf. Kijk hier voor meer meer informatie over de slimme parkeerapp van de gemeente 's-Hertogenbosch.

 

Sociale innovatie

Deze slimme parkeerapp is een vorm van sociale innovatie RNOB binnen het deelprogramma ‘Slimme mobiliteit’ ook nadrukkelijk op inzetten. En er gebeurt meer. Zo landde de vraag van een commissielid uit de gemeente Vught via RNOB in een landelijke werkgroep van ‘Talking Traffic’. Inwoners met een beperkt zicht zijn in de openbare ruimte erg afhankelijk van hun gehoor. Dat is steeds lastiger met de opkomst van stille elektrische voertuigen. Ook start binnenkort een pilot van een landelijk programma voor veilige schoolomgevingen in ’s-Hertogenbosch, Meierijstad en Helmond. “De toekomst van mobiliteit start vandaag”, zegt Regisseur mobiliteit Rian Snijder van RNOB. “De gemeente ’s-Hertogenbosch pioniert als koploper al volop en andere gemeenten kunnen hier hun voordeel mee doen.” Ward Koopmans van SmartwayZ.NL en Rian Snijder komen graag langs voor een kennismaking en oriëntatiegesprek zoals binnenkort met de gemeenten Maashorst en Land van Cuijk. Meer informatie: rian.snijder@rnob.nl.