Publicatiedatum: 24-02-2022
Het Nederlandse project FABULOS AI helpt shuttles om slimmer te worden met behulp van kunstmatige intelligentie. Wereldwijd worden veel testen gedaan met zelfrijdende, elektrische shuttlebussen. Ook in Helmond is als onderdeel van het EU-programma FABULOS een pilot uitgevoerd. Sensoren helpen shuttles om - met wat menselijke begeleiding- zelf veilig door het verkeer te rijden. Ervaring leert dat shuttles vaak bij élk obstakel stoppen, dus ook in ongevaarlijke situaties. Ze kunnen onvoldoende inschatten wat voor obstakel het is en dus hoe groot het gevaar is. In het Nederlandse vervolgproject FABULOS AI is een algoritme ontwikkeld en is de shuttle gevoed met informatie waardoor de shuttle dit wél kan inschatten.
Schermafbeelding 2022 02 24 Om 09.34.20

De shuttle is slimmer geworden met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit is getest in een simulatieomgeving die gebaseerd is op de eerder uitgevoerde pilot op straat. In de simulatie kan de bus bij een naderend obstakel zelf inschatten of die moet stoppen of kan doorrijden.

De software van Fabulos AI kan helpen om volledig zelfrijdend vervoer een stap dichterbij te brengen. En daar zijn we trots op! Dit voorjaar lichten we de resultaten verder toe. Bekijk nu alvast de animatievideo van het project.

Fabulos AI is een samenwerking van Brainport Development, SmartwayZ.NL, gemeente Helmond, TNO en AI in Motion.