Publicatiedatum: 24-02-2021
Vrachtauto’s hebben veel sensoren aan boord. De data uit deze sensoren geven zicht en inzicht in de verkeersveiligheid en de -doorstroming voor vrachtverkeer en het gebruik van de weg. In 2020 ontwikkelden Route42 en SmartwayZ.NL dashboards om de verzamelde data gecategoriseerd en geanonimiseerd te ontsluiten. Het regiodashboard en het veiligheidsdashboard zijn nu live en beschikbaar. De dashboards bieden transporteurs, wegbeheerders en SmartwayZ.NL waardevolle informatie en tal van mogelijkheden voor slimme logistieke oplossingen.
Schermafbeelding Dashboard Veiligheid

Regiodashboard

Het regiodashboard geeft inzicht in de belangrijkste bewegingen en routes van vrachtverkeer. In en tussen welke regio(‘s) rijdt het meeste vrachtverkeer? En welke wegen worden daarbij gebruikt? De gegevens zijn per maand te bekijken. Suzanne van Lieshout, projectleider Smart Logistics: “Uniek is dat dit dashboard data specifiek over vrachtverkeer bevat. Het is dus niet ‘vervuild’ met data over personenvervoer. Dat maakt het dashboard interessant voor zowel transporteurs als wegbeheerders. Ook SmartwayZ.NL gaat de inzetbaarheid van de data verder verkennen.”

 

Veiligheidsdashboard

Waar zien we onveilige locaties? En waar staat de verkeersveiligheid onder druk door bepaald rijgedrag? Het veiligheidsdashboard geeft antwoord op deze en veel andere vragen. “De behoorlijke set aan data van Route42 geeft een betrouwbaar beeld. Hard remmen, hard bochtenwerk/overhellen of over hobbels rijden, geven de transporteurs en wagenparkbeheerder informatie over onder andere het rijgedrag van chauffeurs en onveilige locaties. Tegelijkertijd is de informatie zeer waardevol voor wegbeheerders én biedt het tal van mogelijkheden voor slimme logistieke oplossingen. Denk aan een waarschuwingssysteem voor onveilige locaties”, aldus Suzanne.

 

Account aanvragen

Wil je het regio- en/of veiligheidsdashboard bekijken? Sluit dan aan bij onze online demo op 20 april, van 16.15 tot 17.00 uur. In deze sessie laten we de mogelijkheden van de dashboards zien. Aanmelden kan via: smartlogistics@smartwayz.nl. Je kunt zelf ook een demo-account aanvragen via dit adres en ook voor eventuele vragen over de dashboards kun je hier terecht.