Publicatiedatum: 15-12-2021
De vijfde editie van Mobility Lab is succesvol afgesloten. Uit maar liefst 65 aanmeldingen in binnen- en buitenland werden 25 startups geselecteerd voor hét startup-programma op het gebied van mobiliteit. Na speeddates met meer dan 100 potentiële launching customers verzekerden 12 startups zich van een samenwerking met een eerste opdrachtgever. 4 pilots vinden plaats in Zuid-Nederland. Tot nu toe is er meer dan 34 miljoen euro aan funding opgehaald door de 75 deelnemers uit alle vijf edities.
Straatbeeld met trein en auto's bij een viaduct in Eindhoven
Tijdens het jaarlijkse Let’s go event deelden de startups van 2021 in een live webcast hun resultaten. De startups IntelliLED, Smesh-E-Axle, Leap24, Dreamwaves, Mobimiles, Figo, Mego Mobility, Coding the curbs, Flytz, Streetwaves, Wise en Voordethuiswerkers hebben zich al verzekerd van een praktijkstest. Vier van de pilots gaan plaatsvinden in Zuid-Nederland. Ook is een aantal overige Mobility Lab deelnemers hard aan het werk om nog een pilot te kunnen verwezenlijken, waaronder startup Sonah, die momenteel in gesprek is met een Limburgse gemeente voor een mogelijke samenwerking.
 

Concrete pilots in Zuid-Nederland 

IntelliLED
De dynamische LED-wegmarkering van startup IntelliLED is geschikt om richting en/of geleiding te geven op parkeerplaatsen. Deze wegmarkering zal in het voorjaar van 2022 onder andere worden geplaatst op InnovA58, het testtraject van Rijkswaterstaat en SmartwayZ.NL op de A58 in Noord-Brabant. 


Smesh-E-Axle
Smesh-E-Axle heeft een 100 procent lineaire en compacte aandrijflijn voor vrachtwagens ontwikkeld. Zo wordt het technisch én economisch haalbaar om een zware vrachtwagen op een duurzame manier te elektrificeren. De startup gaat een of twee vrachtwagens van A. Jansen B.V. uit Son uitrusten met de elektrische as en deze vervolgens op de weg testen. De vraag daarbij is: wat is het energieverbruik nu precies bij het rijden in de echte wereld? Hoe presteert de as ten opzichte van een dieselvrachtwagen?


Dreamwaves
Dreamwaves heeft een intuïtieve navigatie-app ontwikkeld om mensen door het verkeer te leiden, simpelweg door geluiden te volgen. Dreamwaves heeft gebruikers nodig om feedback over de werking van de bètaversie op te halen en door te ontwikkelen. High Tech Campus Eindhoven gaat die mogelijkheid bieden. Het doel is om de campus toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden, maar ook voor gebruikers die geen visuele beperking hebben. Zij kunnen zich met behulp van de app ook gemakkelijk van het ene gebouw naar het andere gebouw bewegen. 


Ook gaat Dreamwaves een samenwerking aan met Yunex; een andere Mobility Lab startup. Yunex ontsluit fietsritdata en vertaalt deze naar verkeersinformatie. Yunex wil via Dreamwaves extra fietsdata verzamelen in de pilot, waarvoor in ruil alle “connected” fietsers prioriteit kunnen krijgen bij verkeerslichten.


Streetwaves
De HAVN van Streetwaves is de fietsenstalling van de toekomst. Het is een locker, een lader en fietsenstalling in één. Comfortabel, ergonomisch, veilig, en helemaal aansluitend bij de leefwereld van de langeafstandsfietser. Streetwaves gaat deze fietsenstalling testen in de Noord-Brabantse gemeente Gemert Bakel. 

Overige pilots

  • Startup Leap24 test samen met een van de grootste personenvervoerders Nederland een laadplein voor elektrische taxibussen.
  • Startup Mobimiles is een beloningsprogramma voor duurzaam afgelegde reizen. Samen met Erasmus MC test Mobimiles hun beloningssysteem.
  • Startup Figo test hun platform voor mobiliteitsdiensten samen met De Haagse Hogeschool, MRDH en Gemeente Zoetermeer. Studenten van de hogeschool krijgen via het Figoplatform toegang tot meer mobilteitsdiensten, zoals deelfietsen en deelscooters.
  • Startup Mego Mobility test bij logistiek bedrijf HUB010 hun Klushub; elektrische voertuigen-deelsysteem bestaande uit overstaplocaties rondom de stad.
  • Startup Coding the curbs gaat het boeken van parkeer- en laad-en losplekken testen op twee plekken in het centrum van Schiedam.
  • Flytz gaat hun hun uitgebreide reisplatform testen met een partner in Zuid-Holland. 

 

Over Mobility Lab

 

Mobility Lab is een initiatief van twee mobiliteitsprogramma’s: De Verkeersonderneming uit de regio Rotterdam en SmartwayZ.NL dat zich focust op Zuid-Nederland. Beide programma’s zijn samenwerkingsverbanden met diverse overheden als partners en richten zich op een betere bereikbaarheid van hun regio. Daarnaast is Brainport Eindhoven sinds 2018 partner binnen het project. Dit jaar is ook de provincie Limburg aangesloten als partner. Mobility Lab is opgericht in 2017 en beleefde dit jaar de vijfde editie. Meer informatie is te vinden op www.mobilitylab.nl