Publicatiedatum: 22-09-2020
Van 17 t/m 21 september vond in Kopenhagen het ITS World Congress plaats. Het ITS World Congres is hèt toonaangevende congres op het gebied van Smart Mobility met grootste opzet (ca. 10.000 bezoekers) en belangrijke sprekers. Ook SmartwayZ.NL heeft een bijdrage geleverd aan dit congres zette daarmee SmartwayZ.NL internationaal op de kaart met een aantal presentaties. Daarnaast was het dé gelegenheid om inspiratie en ervaring op te doen voor het ITS EU Congress 2019 (3 t/m 6 juni 2019) in Eindhoven-Helmond.
Foto van vrouw die presentatie geeft op ITC congress 2018

Dag 1: SmartwayZ.NL

Over het meerdaagse programma vertegenwoordigen meerdere betrokkenen SmartwayZ.NL via diverse manieren. Zo presenteerde Theo Stevens op dag één het programma SmartwayZ.NL aan een 60-tal personen vanuit overheden, private organisaties en kennisinstellingen, tijdens de C-ITS City Pool workshop van het Europese project C-MobILE. Het doel is matchmaking & kennisuitwisseling. Volgend jaar zal tijdens het ITS EU Congress een terugkoppeling plaats van de resultaten hiervan.

Goldsteen en Edwin Mermans hebben op dinsdag 18 september op de stand van de Europese Commissie meer uitleg gegeven over het Europese project New Mobility Services. Een grootschalig project door Maas & CCAM, lees er meer over hun ambitie.  

Dag 2: Mobility Lab & Traffic Management 2.0

Het Mobility Lab werd diezelfde dinsdag tijdens de sessie ’Living Lab and Human Factors’ toegelicht door Erik Schoone en Michelle van de Laarschot. Het project Mobility Lab werd goed ontvangen en uit de zaal kwamen vragen over hoe wij startups opschalen na 1 jaar. Hiervoor hebben wij de mogelijkheden met bijvoorbeeld MobilitymoveZ.NL en Mobility Market uitgelegd. Naast deze presentatie ging de sessie over de human factors, waarbij veelal onderzoek centraal stond naar de rijbeleving van reizigers.

Als laatste was er op de dinsdag nog een bijeenkomst vanuit het Europees platform genaamd ’TM 2.0 (Traffic Management). Bij deze meeting waren Yvonne van Velthoven-Aarts en Tamara Goldsteen aanwezig om een link te leggen met programma SmartwayZ.NL.

Dag 3: Behavioral Factors

Op de woensdag presenteerde Charlotte Dillisse de Reizigersaanpak in de sessie ’Behavioral Factors 1’. Een volle zaal met veel geinteresseerden uit het kennis- en onderzoeksveld en collega overheden luisterde aandachtig naar haar verhaal. Charlotte concludeerde dat op internationaal niveau reizigers betrekken in projecten en in dialoog gaan met hen, nog in de kinderschoenen staat. Wat dat betreft zijn met de Reizigersaanpak in SmartwayZ.NL al concrete stappen gezet.

Dag 5: MobilityMoveZ.NL

Tot slot is vrijdag MobilitymoveZ.NL door Pierre van Veggel op het ITS-congres in Copenhagen gepresenteerd in de sessie ‘CAV testbeds 2’. In deze goed bezochte sessie werden vijf presentaties gegeven over testomgevingen in Europa. Naast MobilitymoveZ.NL is Catalonië druk bezig om een testomgeving op te zetten dat vergelijkbaar is met hetgeen we in MobilitymoveZ.NL aanbieden. Zij hebben een uitgebreid behoefteonderzoek onder klanten gedaan en willen nu faciliteiten gaan realiseren. In Finland heeft men namelijk al een testomgeving gespecialiseerd in ‘snowtonomous driving’: autonoom rijden met besneeuwde wegen of anderszins lastige condities (harde regen, mist, vorst, zand, etc).

ITS EU Congress 2019 – Brainport regio

Op het ‘Dutch Pavillion’ is veel promotie gemaakt voor het ITS EU Congress 2019 in de Brainport regio voor volgende jaar juni. De Call for Contributions en Call for Demonstrations zijn geopen. Meer informatie over het ITS EU Congress 2019: https://2019.itsineurope.com/

Vragen? Neem contact op met Gert Blom: g.blom@helmond.nl of Marije de Vreeze vreeze@connekt.nl

ITSWC18