Publicatiedatum: 16-08-2020
Mobility Lab helpt innovatieve startups met een goede mobiliteitsoplossing om te komen tot een pilot in de dagelijkse praktijk, bij een eerste klant. Ook nu zijn er 25 startups in de race. Dat zijn er 10 meer dan in voorgaande jaren. De eerste pilot van 2020 startte onlangs in Roermond en er volgen er de komende tijd nog meer. Mobility Lab is een initiatief van SmartwayZ.NL en De Verkeersonderneming.
Foto Deelsteps op een rij

Mobility Lab startte in 2017 en vanaf dat moment meldden maar liefst 200 innovatieve ondernemers op het gebied van mobiliteit zich aan voor het programma. Gertjan Koolen, mede-initiatiefnemer van Mobility Lab licht toe: “Dit jaar zijn er 25 startups tegelijk in de race. Dat zijn er 10 meer dan in eerdere edities. Ook nu koppelen we organisaties met een mobiliteitsuitdaging aan startups met een goede oplossing. In crisistijd verschuift de aandacht vaak naar oplossingen voor de korte termijn, maar wij houden juist nu de aandacht voor innovatieve oplossingen voor de langere termijn.”

 

Pilot met 20 elektrische steps in Roermond

De eerste pilot van editie 2020 vindt plaats in Roermond met startup Citysteps. Vanaf maandag 10 augustus staan er 20 elektrische steps verdeeld in Roermond. Het doel van de pilot is om bezoekers aan de stad te verleiden om de step te pakken tijdens een bezoek aan de stad. Deze pilot loopt tot halverwege september.

Startups uit eerdere edities blijven groeien

Mobility Lab ontving in de afgelopen jaren 200 aanmeldingen van startups. 38 van deze bedrijven werden uiteindelijk toegelaten tot het programma, met als doel om tot een pilot te komen. 28 van de 38 ondernemers zijn daarin geslaagd. De meeste pilots gingen tot nu toe over deelmobiliteit, infrastructuur, pakketbezorging, parkeren en veiligheid. Koolen: “Van de 38 bedrijven die deelnamen aan Mobility Lab zijn er 35 nog steeds actief. Samen haalden zij bijna 17 miljoen aan financiering op. Bird en Navya niet meegerekend, zij werden nog veel groter. 26 van de 38 bedrijven maken inmiddels omzet, 14 zetten al stappen in het buitenland.”

Organisaties welkom met hun mobiliteitsuitdagingen

De startups en ook de organisaties met een mobiliteitsuitdaging voor de 2020-editie van Mobility Lab zijn inmiddels geselecteerd. Het team van Mobility Lab brengt momenteel zoveel mogelijk samenwerkingen tot stand. Ondanks dat het programma dit jaar al in volle gang is kunnen organisaties die – al dan niet door corona – voor een mobiliteitsuitdaging staan, zich altijd melden bij Mobility Lab. Koolen: “We hebben de afgelopen jaren een enorm netwerk opgebouwd met innovatieve ondernemers op gebied van mobiliteit. We introduceren organisaties met een mobiliteitsuitdaging met veel plezier bij hen.”

Over Mobility Lab

Mobility Lab is een initiatief van drie overheidsprogramma’s, die allemaal werken aan een betere bereikbaarheid van de regio. Het betreft De Verkeersonderneming uit Rotterdam, SmartwayZ.NL uit Noord-Brabant en Limburg en ZO slim bereikbaar dat zich richt op Zuidoost-Brabant. Mobility Lab speurt naar startups met een veelbelovende mobiliteitsoplossing en zorgt dat de toepassing ervan in een stroomversnelling komt. Dit gebeurt in een programma van 9 maanden, waarin Mobility Lab de startups met een aansprekende eerste klant verbindt. Het motto: “Niet lullen, maar testen”. Meer informatie over Mobility Lab.