Publicatiedatum: 06-11-2020
Dit najaar worden de eerste MaaS-apps gelanceerd. Er zijn zeven nationale apps uitgevraagd met zeven regio’s. Dit leidt waarschijnlijk tot nationale apps. Elke regio heeft een andere focus op een beleidsdoel of doelgroep, bijvoorbeeld woon-werkverkeer rond de Amsterdamse Zuidas, Wmo-vervoer in Twente, grensoverschrijdend vervoer in Limburg en CO₂-neutraal reizen in Eindhoven.
Foto Telefoon in hand met Maas App

Plannen, boeken en betalen

In de apps komt zo veel mogelijk vervoersaanbod, zodat de reiziger kan plannen, boeken én betalen. De pilots duren twee tot drie jaar. Als de pilots aanslaan, kunnen ze zonder startsubsidie verder. In de tussentijd wordt bekeken welke tijdelijke eisen voor de pilot meer permanent moeten worden vastgelegd. Meer informatie over de MaaS apps.

TOMP-API: gegevensuitwisseling tussen vervoerders en reisapps

Eerder is binnen MaaS al de TOMP-API ontwikkeld: een nationale standaard voor gegevensuitwisseling tussen vervoerders en aanbieders van reisapps. Hiermee voorkomen we dat reizigers een aparte app nodig hebben voor iedere vervoeraanbieder waarmee zij reizen. Meer informatie over de TOMP-API