Publicatiedatum: 27-10-2020
Startup Mobility Sensing (deelnemer Mobility Lab 2019) en Gemeente ’s-Hertogenbosch verzamelen samen een jaar lang verkeersdata in de stad met de sensoren van Streetsense. Streetsense is het compact device dat tjokvol sensoren zit die het verkeer kunnen monitoren. Streetsense telt het verkeer, monitort de temperatuur van het wegdek en meet of het wegdek droog, nat of bestrooid is. Er zijn inmiddels 30 sensoren geplaatst op diverse plekken in de stad. Wij spraken Tom van de Ven (eigenaar Mobility Sensing) en verkeerskundige Joost Verdiesen (Gemeente 's-Hertogenbosch) over de pilot.
Foto van prototype verkeerssensor genaamd Street Sense

SmartwayZ.NL is een van de initiatiefnemers van Mobility Lab. Mobility Lab speurt naar startups met een veelbelovende mobiliteitsoplossing en zorgt dat de toepassing ervan in een stroomversnelling komt. Dit gebeurt in een programma van 9 maanden, waarin Mobility Lab de startups met een aansprekende eerste klant verbindt voor een pilot. Zo nu en dan geven we u een update over de de pilots binnen het programma.

Wat testen jullie?

Joost: “Op verschillende plekken in ’s-Hertogenbosch testen wij een jaar lang met Streetsense de verkeersstroom en enkele externe factoren die ook effect hebben op het verkeer, zoals temperatuur en neerslag. Als gemeente meten wij het verkeer natuurlijk al, maar juist op een nieuwe manier te gaan meten kunnen we ons traditionele systeem verder ontwikkelen en innoveren.”

En hebben jullie al interessante inzichten opgehaald in de pilot?

Tom: “Ja zeker! Voor onze pilot in ’s-Hertogenbosch hadden we de diverse delen van de sensoren al getest, maar nu hebben we voor de eerste keer het volledige prototype van Streetsense kunnen testen in de praktijk. En de sensoren doen het goed. Tot nu toe zijn er weinig defecten. Zo zagen we dat Streetsense zich ook na periodes van intensieve regen goed houdt en er geen waterschade optreedt.”

Joost: “Voor ons is het heel waardevol om op deze nieuwe manier verkeersdata in te kunnen winnen. Zo is het mogelijk om Streetsense te plaatsen op plekken waar we tot nu toe nog geen verkeersgegevens beschikbaar hadden uit onze verkeersregelinstallaties en andere meetsystemen. Zo konden we direct zien wat het het effect was van het afsluiten van een wegvak op de omliggende straten bijvoorbeeld. De informatie die Streetsense ophaalt is live beschikbaar voor wegbeheerders én je kunt op afstand instellingen aanpassen en optimaliseren. Erg handig.”

Joost, hoe is het om samen te werken met een startup?

Joost: “Het is ons goed bevallen. Voor gemeente ’s-Hertogenbosch is innovatie belangrijk. Deze pilot met Mobility Sensing past daarom mooi in dat straatje. Door de pilot krijgen we meer data over het verkeer in onze gemeente. Dit kan ons weer helpen bij het maken keuzes voor het managen van verkeer. Want we willen allemaal natuurlijk een goed bereikbaar en verkeersveilig ’s-Hertogenbosch. Daarnaast merkte ik dat het werken met startups vaak wat flexibeler is. Zo wilden wij kort na de start het aantal Streetsense devices verder uitbreiden. Tom en zijn team hebben dat toen op zeer korte termijn voor ons kunnen regelen.”

Tom: “Voor ons was de samenwerking heel waardevol. Door deze pilot hebben wij nu de kans om Streetsense verder technisch te ontwikkelen en later ook op grotere schaal uit te rollen.”

Mobility Lab bracht jullie samen. Tom, hoe kijk je terug op je deelname?

Tom: “Als technische startup verzand je al snel in de inhoud en technische ontwikkeling. Maar juist door die coaching van Mobility Lab hebben wij geleerd ook te investeren in onze marketing en het opbouwen van een netwerk. En dat is net zo belangrijk als het prototype!”

 

Meer weten?

Neem eens een kijkje op https://mobilitylab.nl/ of https://streetsense.io/. Voor vragen kunt u terecht bij Yves Frère via yves@mobilitylab.nl.