Publicatiedatum: 16-10-2020
Onverwacht remmen voor een wegafzetting. Midden in de stad moeten keren omdat de weg open ligt. Vertraging door een afgesloten tunnel. Dit is slechts een greep uit de frustraties van iedere chauffeur. Gelukkig kan het ook anders. DEFlog, ofwel Data Exchange Facility Logistics, maakt data over wegwerkzaamheden laagdrempelig beschikbaar voor de logistieke sector. Deze eerste toepassing is nu live.
Foto in truck snelweg A73 routeborden

Slimmer en efficiënter

DEFlog is een volgende stap in de digitalisering van de logistieke sector. De voorziening maakt het mogelijk om data uit te wisselen tussen bedrijven en overheden en tussen bedrijven onderling. Voor de eerste toepassing over wegwerkzaamheden geven wegbeheerder en aannemers hun planningsgegevens van wegwerkzaamheden door aan NDW. NDW en andere bronnen sturen de data naar DEFlog. Vervolgens vertaalt DEFlog de data naar het Open Trip Model (OTM): een standaard die de logistieke sector veel gebruikt. IT-dienstverleners halen de data via DEFLog op en gebruiken het in hun dienstverlening. Gebruikers van de dienstverlening ontvangen ten slotte de berichten over wegwerkzaamheden op hun route.

Eén centrale omgeving

Filogic is een IT-dienstverlener in de logistieke sector. Met hun OpenTMS bieden ze een compleet en professioneel Transport Management Systeem, dat geschikt is voor alle vormen van transport. Jitske Brink, eigenaar van FiLogic legt uit hoe DEFlog waarde toevoegt. “We waren binnen FiLogic al bezig om wegwerkzaamheden in ons OpenTMS te tonen. In de zoektocht naar informatie over wegwerkzaamheden kwamen we verschillende bronnen tegen, die de data op verschillende manieren aanleverden. Dat is lastig, want dat betekende dat we zelf weer een omgeving moesten bouwen om de data te verzamelen en om te zetten naar één format. We waren op zoek naar een handige, toekomstgerichte en efficiënte oplossing toen ons werd gevraagd bij DEFlog aan te sluiten. DEFlog doet precies waar we naar zochten: het haalt de data uit verschillende bronnen en koppelt het in één standaard taal (OTM) naar ons TMS.”

Event-driven informatie

“Daarnaast hoeft ons systeem niet constant heel veel data te verwerken. We krijgen ieder kwartier de verzamelde data opgestuurd. Als er iets is veranderd, de wegwerkzaamheden zijn bijvoorbeeld afgerond, dan krijgen we enkel die informatie. Zo blijft de berichtgeving heel klein, dat is ideaal. De informatie is event-driven, zoals dat heet. Daarnaast kunnen we in de toekomst makkelijk ook andere data afnemen bij DEFlog, bijvoorbeeld vanuit slimme verkeerslichten of routeringsdata.”

Efficiënter plannen

“Voor de gebruikers van ons TMS zie ik ook veel voordelen: zij hoeven niet meer op verschillende kanalen te gaan zoeken naar wegwerkzaamheden, waardoor plannen efficiënter verloopt. We bieden de informatie aan op het moment dat het relevant is: als een order in ons systeem wordt gepland krijgt de planner een waarschuwing als er op die routes wegwerkzaamheden zijn. De planner kan dan kiezen om op een andere dag te gaan rijden, of een andere route te nemen, of hij kan rekening houden met extra reistijd. In een volgende stap kunnen we misschien ook routeadvies gaan geven.”

Doe mee!

De data over wegwegwerkzaamheden is momenteel alleen beschikbaar voor leden van de werkgroep. In de werkgroep wordt ook nagedacht over de volgende toepassingen. De werkgroep komt eens per maand (online) bij elkaar. Wil je meedenken over het vervolg van DEFlog of gebruik maken van de eerste data? Meld je dan aan voor de werkgroep via info@deflog.org

Meer informatie

DEFlog wordt in samenwerking ontwikkeld door FEDeRATED, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, SmartwayZ.NL, Portbase, NDW en Stichting Uniforme Transport Code (SUTC). Kijk voor meer informatie over DEFlog en de werkgroep op www.deflog.org.