Publicatiedatum: 06-06-2019
Fietsers in Eindhoven kunnen vanaf nu met de Schwung app eerder groen krijgen bij een groot aantal verkeerslichten. Normaal krijgt een fietser groen als deze over een detectielus in het fietspad rijdt of bij de stopstreep op de knop drukt. De Schwung app op de smartphone van de fietser maakt verbinding met de verkeerslichten in de buurt en vraagt al op grotere afstand groen licht aan. Als de situatie het toelaat, springt het licht sneller op groen en hoeven fietsers soms niet eens te stoppen. De Schwung app werkt nu al bij 100 van 175 fietsverkeerslichten in Eindhoven.
Foto van een fietser met helm

Monique List, wethouder Mobiliteit, maakte de invoering van de Schwung innovatie vandaag bekend tijdens de slotdag van het Europese ITS congres* in het Evoluon. Wethouder List: “Als gemeente investeren we in de fiets. Fietsen is een duurzame en gezonde manier om je in de stad te verplaatsen. We zorgen voor een uitstekend netwerk van fietspaden en goede fietsenstallingen. We hebben verkeerslichten met wachttijdvoorspellers. En met Schwung wordt je fietsreis door Eindhoven nog sneller en comfortabeler, aangezien je minder of minder lang hoeft te wachten. Het past perfect binnen onze ambities op het gebied van slimme mobiliteit.”

Schwung, een innovatie van Vialis, slaat ook de meest gebruikte fietsroute op. Het is een zelflerend systeem. Door te kijken naar de historie van de fietsroute, weet de app al in welke richting de aanvraag voor groen moet worden ingediend. Robin van Wijk, product manager Schwung: “Het is goed om te zien dat fietsers steeds meer aandacht krijgen in Nederland. Met de Schwung app kunnen fietsers nu ook in Eindhoven eerder groen aanvragen waardoor ze sneller op hun bestemming zijn. De app is tijdens de reis offline, oftewel als je aan het fietsen bent is de app niet te openen, zo voorkomen we dat fietsers tijdens het fietsen op hun mobiel kijken.”

De implementatie van Schwung in Eindhoven wordt gerealiseerd met de steun van Provincie Noord-Brabant.

* Het 13e ITS congres vond van 3-6 juni plaats in Eindhoven en Helmond. Het ITS congres is het grootste Europese congres over Intelligente Transport Systemen (ITS) en staat in het teken van impactvolle, innovatieve technologieën die ons leven en onze mobiliteit aangenamer, veiliger en schoner maken.