Publicatiedatum: 11-11-2022
Hinder op de weg als kans voor anders reizen en structurele gedragsverandering van reizigers. Hoe dan? Bij langdurige en ingrijpende wegwerkzaamheden wordt hinder beperkt door de reiziger tijdig te informeren over de omleidingsroutes. Maar hinder kan ook worden beperkt door anders te gaan reizen; door bijvoorbeeld thuis te werken of digitaal te overleggen en vooral door buiten de spits te reizen.
Foto van snelweg met bord afslag Oirschot en twee vrachtwagens

Experts aan het woord

In een korte video deelt mobiliteitsmakelaar Zuid-Limburg Bereikbaar, Rob Schaap zijn ervaringen over de mogelijkheden voor werkgevers met bijvoorbeeld fiets- en OV stimuleringsacties: de zogeheten werkgeversbenadering. Programmamanager hinderaanpak Zuid-Nederland SmartwayZ.NL/Rijkswaterstaat, Paul Hanraets, vertelt over slim plannen bij hinderopgaven zoals bij de A73 en A2 tussen Vonderen en Kerensheide in combinatie met slim reizen.

Rijkswaterstaat werkt voor de hinderaanpak (slim plannen en slim reizen) onder de vlag van SmartwayZ.NL samen met de provincies Noord-Brabant en Limburg. Voor anders reizen wordt in Zuid- en Midden-Limburg samengewerkt met uitvoeringsorganisaties zoals Zuid-Limburg Bereikbaar en Roermond Bereikbaar.

Lees verder onder de video

 

Minder Hinder aanpak

Minder Hinder is de aanpak waarmee we Zuid-Nederland tijdens werkzaamheden aan weg, spoor en water bereikbaar houden. We willen de hinder voor reizigers en vervoerders zo klein mogelijk houden. Dat doen we door slim te bouwen en werkzaamheden slim te plannen en te combineren. We inventariseren twee keer per jaar de infrastructurele projecten in en rond Zuid-Nederland voor de komende jaren en bekijken de impact daarvan op de doorstroming. In de projecten die hinder veroorzaken zetten we, in samenwerking met regionale uitvoeringsorganisaties, ook acties op om automobilisten alternatieve reismethoden - zoals ov, fiets of thuiswerken - te laten ontdekken. Zo kan het gedrag van reizigers en vervoerders structureel veranderen.

 

Ook interessant