Smart Mobility

Slimme oplossingen voor jouw dagelijkse reis

Connected voertuigen

De ultieme vorm van smart mobility is misschien wel het zelfrijdende voertuig. Heb je er al eens over nagedacht hoe het zou zijn, als je via je mobiele telefoon kunt laten weten dat je opgehaald wilt worden, en dat er dan in no time een auto voor je deur staat, helemaal uit zichzelf? Oké, dat is toekomstmuziek, maar er zijn al eerste stappen gezet. Veel moderne auto’s zijn al connected, met elkaar en met systemen langs de weg (denk bijvoorbeeld aan verkeerslichten). Connected voertuigen kunnen zelfstandig afstand houden, binnen de lijnen sturen en inparkeren. SmartwayZ.NL ondersteunt deze ontwikkeling.

Filmpje communicatie auto met de weg

 

Mobiliteit als dienst

Van alle apps op je telefoon, gebruik je er minstens één om te reizen. Wedden? Je checkt bijvoorbeeld je route, vertragingen, flitsers of vertrektijden van het ov. En misschien ga je al een stap verder en heb je ook een parkeerapp of een app om een elektrische deelfiets, deelauto of deelscooter te reserveren, ontgrendelen en betalen. Zo heb je altijd vervoer bij de hand, waar je ook bent. Dat zijn allemaal voorbeelden van mobiliteit als dienst. Binnen SmartwayZ.NL stimuleren wij de opkomst van dit soort diensten. We geven bedrijven de kans om deze diensten te testen én te lanceren in Zuid-Nederland.

Filmpje Bravoflex

Filmpje TimesUpp

Filmpje Mobility Lab


Verkeersmanagement

Soms lost een file vanzelf op. Vaak niet. Achter de schermen houden we onze wegen 24/7 in de gaten. Gebeurt er een ongeluk of loopt het ergens vast? Dan grijpen we in om de hinder te beperken. We sturen een takelwagen, communiceren adviessnelheden of geven omleidingsroutes door. Verkeersmanagement noemen we dat, een vak dat we steeds slimmer organiseren. We werken samen (let op: volgende maand hebben wij een groot evenement) en gebruiken nieuwe technieken. Zo installeren we intelligente verkeerslichten, die niet alleen aftellen maar ook voorrang kunnen geven. Aan hulpdiensten, fietsers of bussen bijvoorbeeld.

Filmpje slim verkeerslicht

Slimme Logistiek

Vind je ze ook soms irritant, al die vrachtwagens op de weg? Toch vervoeren ze regelmatig dingen die ook voor jou belangrijk zijn. Wat dacht je van de bevoorrading van jouw lokale supermarkt? Daarbij wordt er in de stad volop gebouwd en ook dat merk je. Vrachtwagens en busjes rijden af en aan. We moeten dus slimmer omgaan met onze logistieke stromen en daar werken we binnen SmartwayZ.NL hard aan. Zo zorgen we dat vrachtwagens met een volle laadruimte rondrijden (dat scheelt ritjes voor kleine leveringen; ruimte over is zonde!) en maken we het vrachtverkeer veiliger om ongelukken te voorkomen.

Filmpje slimme bandenspanningsmeter


Meer voorbeelden zien?

Wil je meer weten over het programma SmartwayZ.NL? Klik dan hier. Wil je meer voorbeelden zien van Smart Mobility in Zuid-Nederland? Of meer weten over de stappen die we nu al concreet zetten? Bekijk deze presentatie dan eens.

 

 

Deel deze pagina:

Doe mee en werk samen met ons aan een betere mobiliteit

Meld je aan voor Het Reizigersonderzoek! Zo komen we te weten wat jij onderweg belangrijk vindt en waar jij als reiziger waarde aan hecht.