Publicatiedatum: 04-11-2022
In Brussel vindt op 30 november en 1 december de jaarlijkse POLIS Conference plaats. Tijdens deze internationale conferentie presenteren steden en regio's hun transport- en mobiliteitsinnovaties aan een groot publiek van mobiliteitsexperts en besluitvormers. SmartwayZ.NL is beide dagen aanwezig en presenteert diverse sessies om innovaties van de regio Zuid-Nederland onder de aandacht te brengen.
Foto Van Een Spreker Op De Polis Conferentie Van 2019

Let's get digital. Technology-based safety solutions

30 november, 9:00-10:30 uur

René Spaan en Matthieu Graindorge van gemeente Helmond vertellen over Intelligent Speed Assistance (ISA) tijdens hun presentatie ISA in Helmond: Feedback pilots, limits and opportunities for the future. Ze presenteren enkele eerste resultaten van ISA-pilots die in Helmond zijn uitgevoerd in het kader van EU-projecten (Civitas-Reveal, EIT Urban Mobility Celeste en ISA-FIT) en regionale programma's zoals SmartwayZ.NL. Daarbij gaan ze in op:

 • de ISA-technologie;
 • de doelstellingen voor de inzet van de technologie voor Helmond;
 • de gevolgen van de invoering van met ISA uitgeruste auto's voor het verkeer;
 • de acceptatie van de nieuwe apparaten door bestuurders.

 

Tools and strategies for modern traffic management

30 november, 14:30-16:00 uur

Yvonne van Velthoven-Aarts van gemeente Eindhoven neemt de deelnemers mee in de wereld van verkeersmanagement tijdens haar presentatie Make way for emergency services, pedestrians, bikes, public transport and trucks! - The value of multimodal network policy information. Ze bespreekt hoe een mobiliteitsbeleid met aandacht voor verschillende vervoersmodaliteiten vertaald kan worden naar een multimodaal netwerk in de praktijk. Dat doet ze onder andere aan de hand van het mobiliteitsbeleid in Eindhoven en andere praktijkvoorbeelden uit Zuid-Nederland, zoals:

 • het gebruik van navigatiesystemen om automobilisten om schoolzones heen te leiden;
 • aangepaste routeadviezen om sluipverkeer tijdens files op de snelweg te voorkomen;
 • intelligente verkeerslichten;
 • monitoring en analyse van verkeerslichtendata.

 

Being smart for real

1 december, 9:00-11:15 uur

Voor het vijfde jaar op rij organiseert de provincie Noord-Brabant vanuit SmartwayZ.NL de sessie over fast-tracking en mainstreaming van nieuwe mobiliteitsdiensten in een smart city context. Edwin Mermans en Nina Nesterova (BUas/NMS) geven dit onderdeel van ruim twee uur samen vorm, omdat zij het Europese New Mobility Services (NMS) partnership coördineren. Daarin staat opschaling van nieuwe mobiliteitsdiensten centraal. De laatste jaren is dat bovendien in coproductie met de EIT Urban Mobility waarin onder meer de gemeenten Helmond en Eindhoven en de TU/e partner zijn.

In de sessie passeren een tiental sprekers de revue die allemaal vanuit een andere context ervaringen delen. Ze gaan in gesprek over hoe we impact kunnen creëren in steden en voor inwoners door het mainstreamen en opschalen van slimme en duurzame mobiliteitsdiensten gedragen door CCAM (Cooperative, Connected and Automated Mobility), C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems) en MaaS (Mobility as a Service):

 • Namens Mobility Lab deelt Lotte Senior het verhaal van het boosten van innovatieve start-ups om de mobiliteitstransitie te versnellen.
 • Astrid Zwegers van de gemeente Eindhoven vertelt over de ervaringen met mobiliteitshubs, nieuwe mobiliteitsdiensten en de samenwerking met ASML.
 • In de presentatie van Bas Kramer van Brainport Bereikbaar komt het belang van de triple helix-samenwerking naar voren.
 • Nina Nesterova geeft een uiteenzetting over digital twinning in het betrekken van burgers.
 • Edwin Mermans vertelt hoe het New Mobility Services partnership voortaan deel uitmaakt van het bredere CIVITAS-initiatief en het op die manier nog beter het gesprek en de samenwerking kan organiseren tussen steden, regio’s, industrie, kenninstellingen en burgers.
 • Theo Thuis (EPA) zet uiteen hoe Smart Parking Solutions van cruciaal belang zijn om mobiliteit in steden duurzamer te maken in combinatie met nieuwe mobiliteitsdiensten.

De sessie kent een interactief format met korte plenaire pitches en paralleltafels waarin kleinere groepen de diepte ingaan. De moderators van de bijeenkomst zijn Nina Nesterova en Florinda Bosschetti (EIT Urban Mobility). De wrap-up wordt verzorgd door Fred Dotter, coördinator van CIVITAS Elevate.

 

Meer weten en inschrijven voor de sessies?

Meer informatie staat op de website van de conferentie. Of bekijk het programma.