Publicatiedatum: 27-09-2021
Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat gaf vandaag samen met Nyckle Sijtsma (bedenker project), Cees de Wijs (CEO VolkerWessels Infrastructuur) en Tess van der Staak (Jeugdburgermeester Oirschot) het startsein voor de aanleg van de nieuwe strook. De Innovatiestrook wordt een unieke testlocatie voor duurzame wegenbouw en is een project van Rijkswaterstaat, SmartwayZ.NL en VolkerWessels-onderneming Gebr. Van Kessel, in nauwe samenwerking met KWS.
Foto van drie personen die hun duim om hoog steken voor een hijskraan

Innovatiestrook A58 Kloosters

De nieuwe Innovatiestrook wordt een unieke testlocatie voor duurzame wegenbouw. Ervaringen die hier worden opgedaan, dragen bij aan de ontwikkeling en toepassing van innovaties bij de A58-wegverbreding én andere wegenprojecten. VolkerWessels-onderneming Gebr. Van Kessel bouwt niet alleen de Innovatiestrook. De aannemer past ook, samen met diverse ketenpartners en KWS Infra Eindhoven, een groot pakket aan circulaire producten en eigen innovaties toe. In het 2e kwartaal van 2022 is de Innovatiestrook gereed.

"Het is nog wat onwerkelijk dat de realisatie van de Innovatiestrook nu echt gaat gebeuren. Het voelt krachtig dat we met zijn allen gaan werken aan een bijzonder stukje weg in Nederland. Ik wens dat we met de experimenten hier nieuwe inzichten ontwikkelen voor de transformatie naar duurzame mobiliteit. Innovatie is de weg vooruit." zegt Nyckle Sijtsma (bedenker Innovatiestrook). Demissionair minister Visser: "Rijkswaterstaat bouwt dagelijks aan goede bereikbaarheid. Om de impact op het klimaat zo klein mogelijk te houden willen we in 2030 energieneutraal zijn en circulair werken, terwijl we doorwerken aan wegen die Nederland in beweging houden. De resultaten van de Innovatiestrook helpen hierbij."

 

Zero-emissie bouwplaats

Bij de starthandeling werd een elektrische wals in gang gezet waarmee de zero-emissie bouwplaats officieel geopend is. De aanleg van de Innovatiestrook staat volledig in het teken van duurzaamheid. Gebr. Van Kessel  legt de strook op basis van zero-emissie aan. De aannemer gaat de uitdaging aan om tijdens de bouwwerkzaamheden van de strook geen CO₂ uit te stoten. Dat gebeurt onder andere door middel van duurzame werkwijzen, de inzet van elektrisch materieel en materieel op schone brandstoffen (tank-to-wheel principe). "Onze goede relatie met Rijkswaterstaat maakt het mogelijk dat we gezamenlijk werken aan het versnellen van de verduurzaming in de Infrasector. Bij dit project werken we met een aantal bewezen duurzame en circulaire toepassingen en innovaties, zoals de inzet van elektrisch materieel, en krijgen we ook de gelegenheid om een groot aantal nieuwe of aangepaste methodes te testen. De kennis en ervaring die we bij deze teststrook opdoen zullen een boost geven aan de ambitie om emissieloos te werken, zowel bij de verbreding van de A58 maar ook bij andere projecten." aldus Cees de Wijs, CEO VolkerWessels Infrastructuur.

 

InnovA58 en SmartwayZ.NL

In het project InnovA58 werkt Rijkswaterstaat aan het verbreden van de A58 tussen Eindhoven-Tilburg en Sint Annabosch-Galder van 2 naar 3 rijstroken. InnovA58 is een deelprogramma van SmartwayZ.NL, een innovatief mobiliteitsprogramma waarin overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen werken aan een vlot, veilig en slim mobiliteitsnetwerk. De Innovatiestrook A58 Kloosters is het eerste deelproject van InnovA58 in realisatie.

 

Meer informatie

Meer weten over de InnovA58? Luister de SmartwayZ.NL-podcast over Verzorgingsplaats 2.0, de Innovatiestrook en natuurinclusief bouwen of neem een kijkje op www.innova58.nl