Publicatiedatum: 23-03-2021
De inschrijvingen voor Mobility Lab 2021 zijn geopend. Ondernemers die hun concept willen testen in de praktijk kunnen zich tot en met 5 mei aanstaande aanmelden voor hét startup-programma op het gebied van mobiliteit. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Mobility Lab koppelt ondernemers in een programma van negen maanden aan een aansprekende eerste klant, waar ze hun innovatie kunnen bewijzen in de praktijk. In de vier voorgaande edities leidde het programma tot ruim 17 miljoen euro aan funding en honderden banen. Bekende deelnemers uit eerdere edities zijn onder meer Cargoroo, Felyx, Amber en Juuve.
Afbeelding van man bij deelauto (1)

Pilot bij een eerste klant

De druk op ons mobiliteitssysteem zal ook post-corona blijven stijgen en innoveren op mobiliteitsgebied blijft nodig. Mobility Lab helpt startups hiermee. Startups krijgen de kans om hun mobiliteitsconcept te bewijzen in de praktijk. De pilots vinden plaats in de regio’s Rotterdam, Noord-Brabant en Limburg bij organisaties, gemeenten en bedrijven met een mobiliteitsvraagstuk. Eerder bracht Mobility Lab al pilots tot stand bij onder meer diverse gemeenten, Ahoy, de Efteling, Eindhoven Airport, RET Rotterdam, en Dura Vermeer.

 

Sinds 2018 is Mobility Lab actief in Brabant. Er vonden uiteenlopende tests en pilots plaats zoals met elektrische deelautoservice Amber en met Mobility Sensing bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch, die met sensoren in de weg het verkeer telt en de conditie van het wegdek monitort. “Het testen is niet alleen nuttig voor de startups, ook wij leren ervan. De slimme innovaties kunnen oplossingen bieden voor de mobiliteitsuitdagingen waar we tegenaan lopen, ook post-corona”, vertelt programmamanager Gertjan Koolen van SmartwayZ.NL.

 

Vanaf 2021 is ook de provincie Limburg partner van Mobility Lab. Een primeur voor Limburg. Toch vonden er al eerder pilots plaats. In 2019 hielp Peazy de gemeente Venlo met beslissingen op gebied van hun parkeerbeleid, met behulp van een algoritme dat analyses maakt met data uit onder andere parkeermeters en parkeerapps . En vorig jaar testte Citysteps in Roermond de eerste elektrische deelsteps in Nederland. “Voor Limburg is innovatie op het gebied van mobiliteit belangrijk. Na positieve ervaringen met pilots in het verleden willen wij dit jaar nog meer startups de kans geven om te komen tot een vliegende start”, aldus Hubert Mackus, gedeputeerde van de provincie Limburg.

Aanmelden

Tot en met 5 mei 2021 kunnen startups zich aanmelden. Uit de aanmeldingen worden 25 startups geselecteerd voor het programma van Mobility Lab. Gedurende 9 maanden worden zij gematcht aan een eerste klant, in startup termen ook wel een ‘launching customer’ genoemd. Ook kunnen de deelnemers rekenen op juridisch-, marketing- en communicatieadvies en hulp bij het vinden van funding. Aanmelden kan via mobilitylab.nl

 

Over Mobility Lab 

Mobility Lab is een initiatief van twee mobiliteitsprogramma’s: De Verkeersonderneming uit de regio Rotterdam en SmartwayZ.NL dat zich focust op Zuid-Nederland. Beide programma’s zijn samenwerkingsverbanden met diverse overheden als partners en richten zich op een betere bereikbaarheid van hun regio. Dit jaar is ook de provincie Limburg aangesloten als partner. Mobility Lab is opgericht in 2017 en lanceert in 2021 de vijfde editie.