Publicatiedatum: 09-09-2019
Automobilisten in de regio Veghel, Helmond en Asten hebben vanaf januari 2020 meer opties om uit te kiezen als het gaat om vervoer. Vooruitlopend op de verbouwing van de N279 tussen Veghel en Asten worden diverse nieuwe mobiliteits- en vervoersdiensten aangeboden. De diensten bestaan onder andere uit elektrische deelauto’s, -fietsen en -scooters die reizigers via één app en mobiliteitskaart kunnen gebruiken eventueel in combinatie met het OV. Automobilisten op de N279 worden op deze manier uitgedaagd om een andere vorm van vervoer te kiezen.
Visual Mobility Mixx telefoon en pasje

De keuze voor deze mobiliteitsdiensten kwam tot stand na gesprekken met reizigers en bedrijven in de regio over hun huidige reisgedrag en wensen en behoeften op het gebied van vervoer. Christophe van der Maat, gedeputeerde mobiliteit: “De ontwikkelingen op het gebied van andere vormen van vervoer gaan snel. Er zijn tegenwoordig veel manieren om slimmer en schoner te reizen. We willen deze nieuwe mobiliteitsdiensten aan een groot aantal reizigers aabieden. Op deze manier kunnen we tijdens de verbouwing van de N279 zorgen dat reizigers minder hinder ervaren om van A naar B te komen.”

Eén app en kaart voor alle diensten

Het bedrijf ARS Traffic&Transport Technology levert de diensten vanaf begin 2020. Directeur Ronald Haanstra van dochterbedrijf Mobility Mixx legt uit: “Iedereen kan er straks gebruik van maken. Je kunt daarvoor een app downloaden en een mobiliteitskaart krijgen. Daarmee kun je dan eenvoudig een elektrische deelauto, fiets of scooter reserveren en betalen. Ook krijg je met de app of de kaart toegang tot het openbaar vervoer en kun je parkeren, tanken of een elektrisch voertuig opladen. Je hoeft dus niet met allerlei pasjes en abonnementen op pad.” Werkgevers kunnen hun werknemers laten meeprofiteren van de voordelen, bijvoorbeeld een zakelijke deelauto of -scooter. De diensten beperken zich niet tot de regio N279 Veghel-Helmond-Asten. Zodra je de kaart en de app hebt, kun je daarmee in het hele land terecht.

Nieuw mobiliteitssysteem 

Het aanbieden van nieuwe mobiliteitsdiensten is onderdeel van het programma SmartwayZ.NL. Met dit programma willen overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen de bereikbaarheid van Zuid-Nederland verbeteren. Doel is om toe te groeien naar een integraal mobiliteitssysteem in Zuid-Nederland. Van der Maat: “We introduceren op deze manier stapsgewijs nieuwe mobiliteits- en vervoersdiensten om die diensten gaandeweg verder uit te bouwen. Van ieder project leren we nieuwe dingen, die we dan weer meenemen in het volgende project. Er gebeurt op dit moment heel veel op het gebied van smart mobility maar we moeten voorkomen dat we allemaal zelf het wiel willen uitvinden.”

Over SmartwayZ.NL

SmartwayZ.NL is een innovatief mobiliteitsprogramma waarin het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de provincies Noord-Brabant en Limburg, diverse gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen samen werken aan het vlotste, veiligste, slimste en meest robuuste mobiliteitsnetwerk van Nederland. Voor de reis van vandaag en de wereld van morgen. SmartwayZ.NL bestaat uit acht samenhangende deelopgaven en richt zich op de corridor Breda-Venlo (A58, A2, A67), de A2 Weert-Eindhoven, de N279 Veghel-Asten en Zuidoost-Brabant. Het programma heeft een looptijd tot 2026. 

Over ARS T&TT en Mobility Mixx

ARS Traffic en Transport Technology uit Den Haag is al ruim 20 jaar gespecialiseerd in verkeer en vervoer en internationaal actief met ongeveer 350 werknemers. Het dochterbedrijf Mobility Mixx, in 2018 overgenomen van Leaseplan Nederland, levert Mobiliteitsdiensten en Mobility-as-a-Service (MaaS) aan bedrijven en consumenten. Gebruikmakend van de jarenlange ervaring van ARS T&TT in Smart Mobility en gedragsverandering, maakt Mobility Mixx de mobiliteit voor zowel bedrijven als reizigers aantrekkelijker, efficiënter en duurzamer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De huidige situatie op de N279 bij Veghel