Publicatiedatum: 02-05-2019
Ruim 500 mensen deden tussen februari en maart mee aan het Reizigersonderzoek N279 Veghel-Asten. Hierin deelden zij hun ervaringen over hun reis op de N279 Veghel-Asten, welke slimme (deel)vervoermiddelen ze op dit moment gebruiken en wat zij nodig hebben om in het gebied slimmer te kunnen reizen.
Foto van auto's in file.png

Via een online enquête haalden we een gevarieerd beeld op. We weten nu hoe en wanneer een deel van de reizigers op en rondom de N279 Veghel-Asten reizen en wat volgens hen oplossingen zijn om slimmer te kunnen reizen. De resultaten zijn nu bekend. Benieuwd? Lees dan snel verder.

De belangrijkste inzichten

Reizen op de N279 Veghel-Asten

De mensen die meededen aan het onderzoek reizen in het gebied veelal voor hun werk, met de auto, 4 á 5 dagen in de week en zowel heen als terug in de spits. Wanneer zij reizen, ligt de reisafstand tussen de 20 en 50 kilometer. De deelnemers kiezen vooral voor de auto vanwege de reistijd- en afstand, maar ook vanwege afspraken op verschillende locaties. De N279 Veghel-Asten wordt door de grootste groep deelnemers als druk ervaren.

Gebruik van slimme (deel)vervoermiddelen en oplossingen

Onder de deelnemers die gebruik maken van slimme (deel)vervoermiddelen, wordt de e-bike het meest gebruikt. Deze wordt opgevolgd door de elektrische auto en de deelauto. De deelfiets en ritdelen zijn het minst populair onder de reizigers die gebruik maken van slimme (deel)vervoermiddelen.  
 
Het grootste deel van de deelnemers heeft echter weinig interesse of onvoldoende kennis over het gebruik van slimme (deel)vervoermiddelen. Wanneer we vragen naar oplossingen om slimmer te kunnen reizen op de N279 Veghel-Asten, wel verschillende aangehaald. De meest genoemde oplossingen zijn:

  • Het mogelijk en makkelijker maken van de beschikbaarheid van de slimme (deel)vervoermiddelen
  • Lagere kosten
  • Verbeteren van het openbaar vervoer
  • Betere infrastructuur
  • Aanpassen rotondes
  • Carpoolen
  • Aanpassen verkeerslichten
  • Betere reisinformatie
  • Fietspaden verbeteren
  • De N279 tussen Veghel en Asten verbreden

Bij belemmeringen

Wanneer we vragen naar wat de deelnemers doen bij belemmeringen, denk hierbij aan drukte, ongevallen, (weg)werkzaamheden, staat het grootste deel van de groep ervoor open om zijn of haar route aan te passen. Een kleiner deel zou eventueel het moment van reizen willen aanpassen. Zeer weinig deelnemers zien het zitten om een ander vervoersmiddel te kiezen.   

Verkennen vervolgonderzoek

Er zijn diverse oplossingen aangekaart door de deelnemers om slimmer te kunnen reizen op en rondom de N279 Veghel-Asten.  Wat de achterliggende gedachten waren die de deelnemers ertoe aanzetten om een bepaalde oplossing voor te stellen, kennen we echter niet. Om hier gefundeerde uitspraken over te doen, verkennen we de komende periode de mogelijkheden voor een verdiepend onderzoek. Wanneer en of dit zal plaatsvinden, is op dit moment nog niet bekend.

Heb je nog vragen over dit onderzoek? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op via reiziger@smartwayz.nl.

Meedenken én doen?

Denk samen met SmartwayZ.NL mee over nieuwe oplossingen voor een betere bereikbaarheid in de regio. Meedoen houdt in dat we je af en toe per e-mail uitnodigen voor een test, je op de hoogte brengen van de resultaten of we je naar jouw mening vragen.  Zonder verplichtingen. Afmelden kan vanuit elk bericht dat je van ons ontvangt. Meld je hier aan.