Publicatiedatum: 28-03-2019
Deze week voerden vier Europese landen (België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) succesvolle tests uit met innovatieve en coöperatieve ITS-diensten. De tests vonden plaats in realistische verkeersomstandigheden, over de grenzen heen. Dit ‘testfest’ was het vierde en laatste testevenement van een driejarig project in het kader van het programma InterCor. Het laatste testfest werd georganiseerd door de Vlaamse overheid, maar er werd getest in zowel België als Nederland. Eerder werd er onder andere getest in Helmond. De provincie Noord-Brabant is vanuit SmartwayZ.NL volwaardig Intercor-partner en werkt daarbij intensief samen met o.a. Helmond en Rijkswaterstaat, als coördinator van InterCor.
Foto van man die presentatie geeft op podium Intercor.jpg

Presentatie van belangrijke resultaten in internationaal kader

De eerste resultaten werden op donderdag 28 maart gepresenteerd op de ‘Connecting European Corridors-conferentie’, waarbij onder andere Ben Weyts, de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken aanwezig was. Ook Geert van der Linden was aanwezig namens de Europese Commissie. Tijdens het testfest hebben 12 internationale teams succesvolle grensoverschrijdende testritten uitgevoerd die de interoperabiliteit van C-ITS-diensten in de InterCor-lidstaten en daarbuiten aantonen. Met deze stap is internationaal de interoperabiliteit vastgesteld van de Europese standaard voor GLOSA ‘Groen en roodlicht snelheidsadvies’. Europees omdat deze standaard niet alleen binnen Nederland (Talking Traffic) is afgestemd maar ook met België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk binnen het Europese standaardisatieplatform C-Roads. De recentelijk vastgestelde en bindende ‘Delegated ITS Act’ van de Europese Commissie gebruikt deze C-Roads- en InterCor-standaarden.

Standaardisatie op Europees niveau

InterCor test de standaarden waarmee informatie uit intelligente kruispunten door voertuigen en On Board Units van verschillende fabrikanten begrepen wordt zodat de automobilist overal in Europa op interoperabele wijze wordt ondersteund. De InterCor-standaarden maken toepassing mogelijk zowel via het cellulaire mobiele netwerk als via WifiP bakens. De standaarden zijn compliant en voorzien hiervoor in een aanvulling op de Talking Traffic-architectuur.

C-ITS-Standaard voor verkeersmanagement van de toekomst

GLOSA in-car kan op termijn een belangrijk instrument vormen voor verkeersmanagement in het voertuig, overal, real-time en als onderdeel van private informatiediensten. InterCor en haar partners hebben voortgebouwd op de iVRI-architectuur van Talking Traffic.

Meer informatie op de website van InterCor.