Publicatiedatum: 28-09-2018
Met de Experience Week Connected Transport heeft Nederland een internationale primeur: van 1 tot en met 5 oktober worden 250 ritten gemaakt met in konvooi rijdende trucks van verschillende vervoerders, allen voorzien van de laatste connected technologie. Niet eerder werd connected technologie in deze omvang in de praktijk getest. Gedurende vijf dagen komen Rijk en regionale overheden, logistieke partners en kennisinstellingen samen om in de praktijk de verbinding te leggen tussen verkeersmanagement en logistiek. De betrokken partijen willen hiermee een volgende stap zetten op weg naar verbetering van efficiency, veiligheid en duurzaamheid in de logistieke sector.
Logo Experience Week Connected Transport.png

De Experience Week Connected Transport is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om samen met de sector connected transport in de logistieke praktijk te brengen. Met de Experience Week dragen de deelnemende partijen bij aan een veilig, bereikbaar en toekomstbestendig Nederland.

 

250 deelnemende trucks

Tussen 1 en 5 oktober zullen 250 trucks vanuit zes steden verschillende routes afleggen. Deze routes passen in de Tulip-corridor Amsterdam-Antwerpen en Rotterdam-Ruhr. Logistieke partners, overheden en kennisinstellingen slaan de handen in elkaar en zorgen voor de integratie van dit ACC transportkonvooi in de logistieke keten van retail, container- en bloementransport.

Op maandag 1 oktober vindt de officiële opening van de Experience Week plaats in het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg, in het bijzijn van vertegenwoordigers van alle deelnemende partijen, chauffeurs en pers. Vervolgens wordt op 2 en 3 oktober telkens een konvooi van trucks getest, respectievelijk op de Coloradoweg in Rotterdam en de N270 Deurneseweg in Helmond. Partners komen bij elkaar in een Ronde tafel op woensdag in Helmond met als doel het versterken van de verbinding tussen slimme infrastructuur, verkeersmanagement en logistiek. Op de vierde dag van de Experience Week worden de eerste bevindingen voorgesteld tijdens de Innovation Expo 2018 in Rotterdam.

De week wordt op 5 oktober afgesloten met een grote bijeenkomst op de ECT-terminal op de Rotterdamse Maasvlakte.

 

De rol van SmartwayZ.NL

De focus van SmartwayZ.NL tijdens de Experience Week ligt voornamelijk op de interactie tussen de vrachtwagens en onze intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Zij zullen immers voorrang krijgen bij kruisingen, dankzij de interactie met de iVRI’s. In theorie zal dit zorgen voor een vlottere doorstroom van het vrachtvervoer en bijgevolg een vermindering van de uitstoot. de testweek zal moeten uitwijzen hoe de communicatie met de iVRIs verloopt, hoe de interactie is met de chauffeur en welke invloed de prioriteit voor het vrachtverkeer heeft op het andere verkeer.

 

Eerste inzichten delen tijdens Innovation Expo

De eerste resultaten van de Experience Week Connected Transport worden op donderdag 4 oktober voorgesteld tijdens de Innovation Expo 2018 in Rotterdam. Wilt u ook graag aanwezig zijn, meld u dan aan via volgende link: https://innovationexpo2018.nl/.