Publicatiedatum: 14-09-2017
De testomgeving MobilitymoveZ.NL plaatste op 11 juli 2017 een verzoek tot belangstellingsregistratie op de (Europese) aanbestedingsplatforms TenderNed en TED. Inmiddels hebben 44 partijen aangegeven geïnteresseerd te zijn.
Sfeerfoto van Eindhoven en het Phillipsgebouw tijdens het event GLOW

De ambitie van MobilitymoveZ.NL is om – in samenwerking met nationale en internationale marktpartijen – het testen van nieuwe innovatieve mobiliteitsoplossingen te faciliteren. Deze moeten binnen een periode van vier jaar gereed zijn om grootschalig geïmplementeerd te worden. Denk daarbij aan ‘level 4 autonoom rijden’ in stedelijk gebied, on-demand-diensten en elektrisch rijden.

Tot de partijen die zich hebben aangemeld, behoren onder andere automotive partijen, toeleveranciers (Tier One Suppliers), data- en datacommunicatiespecialisten, openbaar vervoersbedrijven en partijen uit de verkeersindustrie. Zij zijn allen geïnteresseerd in een vorm van samenwerking met de grootschalige testomgeving.

Vervolgtraject

Rond half oktober 2017 wordt de dialoog opgestart met de belangstellende partijen. De daadwerkelijke start van de eerste testen staat gepland voor begin volgend jaar.

In de komende jaren worden verschillende nieuwe mobiliteitsoplossingen op de openbare weg - zowel stedelijk, provinciaal als snelwegen - getest volgens het principe ‘leren door te doen’. Aan het einde van iedere individuele testperiode moet duidelijk zijn wat wel werkt en wat niet om vervolgens te bekijken waar aanpassingen nodig zijn om de mobiliteitsoplossing op grote schaal uit te rollen. Dat is namelijk het uiteindelijke doel: de landelijke en zelfs internationale uitrol van nieuwe mobiliteitsoplossingen, die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de doorstroming, veiligheid en leefbaarheid in met name stedelijke omgevingen.