Publicatiedatum: 09-11-2017
Noord-Brabant en Ohio tekenen intentieverklaring tot samenwerking op gebied van Smart en Green Mobility.
Foto van de ondertekening van een document met vier mannen en een vrouw

Gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant ondertekende een intentieverklaring tot samenwerken op het gebied van smart mobility met Ohio State University, de stad Columbus en Ohio State. Dit deed hij samen met de vertegenwoordigers van andere organisaties uit Zuid-Nederland. De ondertekening maakt deel uit van de ‘smart mobility innovatiemissie’ die vorige week plaatsvond in de VS en Canada. De betreffende partijen gaan samenwerken op gebied van ‘Smart en Green Mobility’.

Concreet zorgt de intentieverklaring ervoor dat kennis en ervaring van onder andere R&D-projecten, testprojecten en implementatietrajecten vanaf nu wordt gedeeld. Bovendien wordt uitwisseling van studenten tussen de Ohio State University en TU Eindhoven gestimuleerd en gefaciliteerd.

Columbus, de hoofdstad van de staat Ohio, is zeer actief op gebied van smart mobility. In 2016 won de stad de Smart City Challenge, waaraan 78 middelgrote Amerikaanse steden deelnamen. Sindsdien heeft de stad ruim 500 miljoen dollar aan financiële toezeggingen van marktpartijen aangetrokken. Deskundigen verwachten dat Columbus een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van mobiliteit, met gedeelde, elektrische, verbonden en autonome voertuigen.

De andere Zuid-Nederlandse partijen die de overeenkomst tekenden, namelijk de TU Eindhoven, AutomotiveNL en Brainport Development, houden zich ook allemaal bezig met smart mobility. Het programma ‘Coast to Coast Smart e-Mobility’ bracht hen en Ohio State University met haar partners de afgelopen jaren bij elkaar.