Publicatiedatum: 03-10-2017
Marc Smits is de nieuwe omgevingsmanager van SmartwayZ.NL. Vanuit SmartwayZ.NL en persoonlijke interesse heeft Marc vorige maand de bekende autobeurs in Frankfurt bezocht. Een korte kennismaking met Marc en zijn bevindingen van IAA Frankfurt 2017.
Portret van Marc Smits in kleur

Vertel kort iets over jezelf

Sinds kort ben ik als senior beleidsmedewerker in dienst bij de provincie Limburg. Van daaruit ben ik voor een paar dagen per week gedetacheerd als omgevingsmanager voor SmartwayZ.NL. Ik heb een achtergrond in autotechniek en IT, dus ik voel me wel thuis in deze innovatieve omgeving.

Waarom ben je naar de IAA Frankfurt 2017 gegaan en wat viel je op?

Dit is toch wel de beurs waar je heen moet voor de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied, waarvan je als omgevingsmanager goed op de hoogte moet zijn. Het viel me op dat de grote fabrikanten en leveranciers veel nieuwe ontwikkelingen toonden op het gebied van autonome voertuigen en elektrische aandrijving. Zo werden er verschillende concept cars gepresenteerd. Audi toonde de Aicon, BMW de i Vision Dynamics, Renault de Symbioz, Smart de Vision EQ fortwo en Volkswagen de I.D. Crozz. Allemaal voorbeelden van elektrisch aangedreven autonome voertuigen die volgens de genoemde fabrikanten binnen de komende 5 tot 15 jaar beschikbaar komen voor het publiek. Aangezien het SmartwayZ.NL programma loopt tot 2026 komen deze technieken binnen de termijn van het programma beschikbaar.

Ook viel me op dat Nederland goed vertegenwoordigd was op de deelconferentie New Mobility World. Het bevestigt het beeld dat consultancybureau Ronald Berger schetste in hun studie naar Smart Mobility. Nederland loopt voorop in de wereld van Smart Mobility en heeft de mogelijkheid om op dit terrein de voorsprong vast te houden en uit te breiden.

Wat doet een omgevingsmanager?

Het doel van omgevingsmanagement is het voorkomen en oplossen van conflicten met de omgeving door in een vroeg stadium met alle stakeholders in gesprek te gaan en tegelijkertijd aan een duurzame relatie te werken. Dit is in de deelopgaven al afgedekt, maar op programmaniveau nog niet. Mijn rol is om de verschillende omgevingsmanagers van de deelopgaven te verbinden, maar ook om op programmaniveau de belangen van SmartwayZ.NL te behartigen. Denk dan bijvoorbeeld ook aan Brussel en de EU.

Meer weten over het omgevingsmanagement van SmartwayZ.NL? Neem contact op met Marc: ma.smits@prvlimburg.nl