Publicatiedatum: 04-10-2017
In het mooie Brabantse Oirschot kwamen donderdag 21 september zo’n 40 professionals bij elkaar om te praten over wat de bouwstenen zijn voor een ‘circulaire weg’. Een weg die zo wordt aangelegd dat deze volledig hergebruikt kan worden en dat tijdens de aanleg er (nagenoeg) geen afval meer is.
Foto van groep mensen aan tafels die luisteren naar een presentatie

Eerste verkenning

De bijeenkomst georganiseerd door SmartwayZ.NL en De Bouwcampus is een eerste verkenning naar de behoefte en interesse vanuit (semi-)overheden, aannemers, ingenieursbureaus en duurzaamheidspecialisten voor een Circulaire Infra Community. Een community die gezamenlijk naar de uitdaging kijkt en samenwerkt om de opgave helder te krijgen. En het smaakt naar meer!


Circulair ontwerpen

Door in het ontwerp slimme keuzes te maken voor eenvoudig onderhoud en beheer dat jarenlang standhoudt kunnen er grote stappen gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor modulaire systemen, het niet verlijmen van verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een brug zodat deze hergebruikt kunnen worden of het sturen op herstel van het product in plaat van vervanging. De SmartwayZ.NL deelopgave InnovA58 is een mooie case om te onderzoeken wat allemaal nodig is om een circulaire weg aan te leggen. De ‘lessons learned’ kunnen we meenemen naar de andere deelopgaven van SmartwayZ.NL en/of daarbuiten. 


Bouwstenen community

Tijdens de bijeenkomst is met de aanwezigen nagedacht over de bouwstenen die nodig zijn voor een succesvolle Circulaire Infra Community: 
• Lef om samen te werken en vroegtijdige keuzes voor type contract
• Verkennen relevantie van de weg binnen haar ecosysteem. Voor welke levensduur moet worden ontworpen? Ontwikkel vanuit daar een visie op circulariteit voor deze weg (aanvoer, ontwerp, afvoer)
• Lef om samen te werken en vroegtijdige keuze voor type contract
• Behoud het living lab karakter
• Zorg voor opschaalbaarheid oplossingen
• Borg informatie over materialen in een paspoort
• Besteed functioneel aan
• Maak koppelingen met het omringende gebied


Hoe en in welke vorm de community vorm gaat krijgen weten we nog niet precies, maar het enthousiasme was voelbaar en de bijeenkomst krijgt binnenkort een vervolg. Er wordt al lang gepraat over een circulaire economie, maar de partijen willen nu ook echt de handen uit de mouwen steken. En dat komt goed uit, want de ambitie is groot: ‘think big, act small, start somewhere!’


Wil je meer weten over de bijeenkomst en/of de community. Lees het verslag of neem contact op met Loes Bonnemayer: lbonnemayer@brabant.nl.