Op weg naar efficiënter wegbeheer

Slimmer en efficiënter wegbeheer: dat is ons doel van de samenwerking met Beijer Automotive. Het platform ‘Vetuda’ geeft real-time inzicht in verstoringen in de weg. Daarmee krijgt wegbeheer eerder zicht op reparaties die nodig zijn in het wegdek. Een vorm van vernieuwd en modern wegbeheer, dat SmartwayZ.NL samen met Beijer Automotive trekt.

Op 21 oktober is er een brede sessie georganiseerd, bedoeld voor regionale- en landelijke wegbeheerders. Met een goede opkomst van 25 personen vanuit de provincie Noord – Brabant, SmartwayZ.NL, provincie Limburg, provincie Zuid – Holland en Rijkswaterstaat kunnen we terugkijken op een geslaagde sessie. Bernard Nieuwendijk van Beijer Automotive nam de gasten mee en gaf een inkijk in hoe het werkt. Bart Swaans, afdelingsmanager Verkeer en Vervoer bij de provincie Noord-Brabant en voorstander van deze techniek, ging in op de kansen die hij als wegbeheerder ziet.


Vetuda

Het systeem van Beijer Automotive – Vetuda – ‘luistert’ als het ware naar de weg door data van bestaande auto’s in te lezen. Vervolgens signaleert de techniek waar kleine en grote verstoringen zitten. Deze methode geeft ons dagelijks inzicht in de onderhoudstoestand van de weg in plaats van 1x per 2 jaar via het huidige meetsysteem. We kunnen hierdoor sneller ingrijpen bij potentieel gevaarlijke situaties voor weggebruikers”, aldus Bernard. Een aannemer krijgt hiermee een instrument in handen waarmee hij slimmer zijn wegafzettingen kan plannen. En dat is weer voordelig voor de mate van hinder voor weggebruikers.

Beijer Automotive werkt normaal gesproken met name voor de taxi- en aannemersbranche. Momenteel telt het bedrijf zo’n 7000 klanten op regionaal, landelijk en zeker ook internationaal niveau. De provincie Noord – Brabant is de eerste overheidsorganisatie die deze techniek omarmt.

 

Next steps

Vanuit SmartwayZ.NL is omgevingsmanager Koen Steenbakkers (RWS) de kartrekker. Koen “Deze sessie is een hele goede eerste stap naar een definitieve omslag binnen het wegbeheer. Wat ik heel positief vind, is dat we nu echt concrete stappen gaan zetten. De provincie gaat bijvoorbeeld nu al kijken hoe we Slim Asset Management kunnen inzetten in het huidige contract met de onderhoudsaannemer. Zodat dit in ieder geval een vast onderdeel wordt binnen het nieuwe contract over 3 jaar.” Ook gaan we onderzoeken of we het ov of zelfs de fiets een ‘rol’ kunnen geven in de monitoring van deklagen.

 

Deel deze pagina: