Drie stagiairs aan de slag bij SmartwayZ.NL

Publicatiedatum: 21-06-2019

Bram Staal, Amand Stevens en Carla van Heel lopen vanaf maart 2019 stage bij SmartwayZ.NL. De stagiairs studeren aan de Breda University of Applied Sciences. Ze voeren onderzoek uit op het gebied van logistiek en mobiliteit. Amand, Bram en Carla vertellen hoe zij bijdragen aan slimme mobiliteitsoplossingen op de weg.

Koppeling Smart Logistics

Amand studeert Built Environment (Mobiliteit) en kijkt voor zijn onderzoek naar het effect van de venstertijdlengtes op het aantal vrachtauto’s dat nodig is om de venstertijdengebied te bevoorraden. Venstertijden zijn door de gemeente bepaalde tijdstippen waarop vrachtwagens winkels bevoorraden. Daarna kijkt hij naar de kwalitatieve eigenschappen van de uren op de klok waarin de venstertijd ligt, zoals de verkeersveiligheid. Amand: “Aangezien vrachtverkeer over dezelfde wegen rijdt als personenvervoer was ik benieuwd wat Smart Logistics hiervoor kan betekenen.”

 

Mobiliteit van de toekomst

Als toekomstig verkeerskundige vindt Amand de koppeling tussen logistiek en personenvervoer interessant. “Naast mijn onderzoek lijkt het me een uitdaging om de stappen in te gaan vullen en realiseren die nodig zijn voor de realisatie van een autonoom coöperatief rijdend Nederland. Ik heb het idee dat het ideale beeld van de mobiliteit van de toekomst over het algemeen bij iedereen wel gelijk is. Voorbeelden hiervan zijn autonoom rijden of een integrale mobiliteitsoplossing waar een enkele reis bestaat uit meerdere vormen van vervoer voor personen- of vrachtvervoer, maar om dat te bereiken moeten we daar stapsgewijs naartoe werken. Ik hoop dat ik daar een bijdrage aan kan leveren,” vertelt Amand.

 

Verkeersbewegingen verminderen

Ook Logistics Engineering student Bram Staal uit Breda voert onderzoek uit op het gebied van logistiek en mobiliteit. Hij zoekt naar de ideale locatie voor een bouwhub. Een bouwhub is een locatie aan de rand van de stad voor de opslag van bouwmaterialen. Bram houdt voor zijn onderzoek rekening met de optimale afstand tussen leverancier en bouwplaats. Het doel hiervan is het verminderen van verkeersbewegingen. “Het concept bouwhub begint in Nederland steeds meer voeten aan de grond te krijgen. Dit verbaasde mij enigszins, want ik was nog niet bekend met deze manier van procesinrichting voordat ik aan deze stage begon,” legt Bram uit. Hij hoopt aan het eind van zijn stageperiode een echte locatie voor een bouwhub te kunnen kiezen. 

 

Bouwlogistiek en stakeholders

Net als Bram focust Carla van Heel zich binnen haar stage op bouwlogistiek. Dat sluit goed aan bij haar studie Logistiek Management. Carla houdt zich ook bezig met de locatiekeuze voor een bouwhub. Bram concentreert zich in zijn onderzoek op de gemeente Tilburg en Carla op de gemeente ’s-Hertogenbosch. “Ik ga voor mijn onderzoek toetsen wat de optimale locatie is, rekening houdend met alle randvoorwaarden die de aannemers en de gemeente stellen,” zegt Carla. Ook voor Carla is het kiezen van een juiste locatie voor de bouwhub een mooi gevolg van haar onderzoek. 

 

Deel deze pagina: